ÖSSZEFOGLALÁS:
A szerzők a szagláscsökkenés vizsgálata során az európai gyakorlatban leggyakrabban alkalmazott Sniffin’ Sticks teszt módszertani leírását ismertetik magyarul. A szaglástesztnek különös jelentősége van a jelenleg is zajló COVID-19-pandémia miatt, amely során drasztikusan emelkedett a szagláspanaszos betegek száma. A Sniffin’ Sticks teszt illatanyagokkal impregnált tollak segítségével végzett vizsgálat, amely három részből áll: a szaglásküszöb, a megkülönböztetés (diszkrimináció), valamint a felismerés (identifikáció) vizsgálatára van lehetőség. Az egyes részpontszámok alapján határozható meg az ún. TDI-pontszám, amely alapján az adott egyén szaglóképessége normosmia, hyposmia vagy anosmia kategóriába sorolható. Fontos hozzátenni, hogy az adott illatanyagok ismerete különböző populációk esetén meglehetősen eltérő lehet, így az eredeti, német lakosságra validált tesztben bizonyos módosításokra lehet szükség a magyar beteganyag esetében. A teszt magyarországi validálása jelenleg folyamatban van.
Demonstration of the use of the „Sniffin’ Sticks” olfactory test based on the original guide
SUMMARY
The authors present the methodological description of the Sniffin’ Sticks test, the most commonly used olfactory test in European practice, in Hungarian. The olfactory test is of particular importance in the ongoing COVID-19 pandemic, which has seen a dramatic increase in the number of patients with olfactory complaints. The Sniffin’ Sticks test is a three-part test using pens impregnated with odorants to test the olfactory threshold, discrimination and identification. The sum of scores for each sub-score determines the so-called TDI score, which is used to classify an individual’s olfactory ability as normosmia, hyposmia or anosmia. It is important to add that the knowledge of particular odorants may vary considerably between different populations, so some modifications to the original test validated for the German population may be necessary for the Hungarian population. The validation of the test in Hungary is currently in progress.
A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés