2008 - 3.szám

VR1, TrkA receptorok és a SP lokalizációja a cochlearis és a vertebro-basilaris trigemino-szenzoros neuronokon

Szerző(k): Vass Zoltán dr.uz, Alfred L. Nuttall PhD .
Intézmény: 'Studiomed Plusz Bt. (Ügyvezető: Dr. med. habil. Vass Zoltán) 2Orosházi Városi Önkormányzat Kórháza (Osztályvezető: Dr. Keszthelyi Beáta) 3Oregon Health Sciences University (Igazgató Alfred L. Nuttall Ph.D.)
Lapszám: 54(3), 2008

ÖSSZEFOGLALÁS:

A szerzők korábbi munkáikban kimutatták, hogy a trigeminalis szenzoros idegek, fontos szerepet játszanak az agyi erek és a cochlearis erek vazoregulációjában. Ismert az is, hogy a C-típusú szenzoros rostok az a. basilaris, és a belsőfül erei körül P anyagot (SP) tartalmaznak. A SP-vel jelölhető trigeminalis, C-típusú primer szenzoros rostokról igazolt, hogy fontos szerepet játszanak a vertebro-basilaris keringés szabályozásában. Korábbi munkáikban azt is kimutatták, hogy capsaicin ingerlésre a trigeminalis szenzoros rostok a vanillin receptorokon keresztül a belsőfül keringésének a növekedését eredményezik, és ez a hatás SP-n keresztül játszódik le. Ma már jól ismert, hogy a szenzoros neuronok késő, embrionális és postnatális fejlődéséhez és működéséhez un. neurotrophin faktorok jelenléte elengedhetetlenül szükséges. A szenzoros és a szimpatikus neuronok perifériás rostjainak a túléléséhez ill. funkcióihoz ezek a faktorok szintén alapvetően szükségesek. A neurotrophinok a hatásukat, többek között a tyrosine kinase receptorokon (TrkA) keresztül fejtik ki. A vanillin receptorok (VR1) és a tyrosine kinase receptorok jelenléte ill. szerepük a vertebrobasilaris és cochlearis erek körül, a már leírt SP tartalmú primer szenzoros neuronok funkcióiban még ismeretlen. A szerzők ebben a munkában a vanillin receptorok, tyrosine kinase receptorok és a SP trigemino-szenzoros neuronokon történő lokalizációjára kerestékék a választ. A kolokalizációt hármas immun-hisztokémiai jelöléssel vizsgálták. A szerzők igazolták, hogy az a. basilaris, a. cerebelli ant. Inferior (AICA), a. spiralis modiolaris (SMA), és a. radiolaris falában a vanillin receptorok, tyrosine kinase receptorok és a SP -vei jelölt rostok kolokalizációt mutatnak a C-típusú szenzoros rostokban, Ezek a rostok anatómiai kapcsolatot teremtenek az erek és a ggl. n. trigemini között. A leírt eredmények anatómiai és funkcionális alapjául szolgálnak a basilaris migrén ill. egyéb vascularis eredetre visszavezethető belsőfül betegségek kialakulásában. Azt feltételezzik, hogy trigeminális C-típusú szenzoros neuronok a normális vasoreguláción túl szerepet játszanak a,szédülés, fülzúgás és a vascularis eredetű halláscsökkenések patomechanizmusában is.

SUMMARY

Evidence suggests the trigeminal ganglion innervates spiral modiolar artery (SMA), radiating arteriole and stria vascularis in cochlea. However, it is not known if this innervation regulates neurogenic inflammation via such receptors as capsaicin (VR1) trkA, or substance P (SP). It is also not know if these receptors co-localize in cerebral blood vessels (e.g., basilar artery) and vessels of the cochlea. Therefor distribution of trkA, SP and VR1 as investigated by triple immunolabeling to determine the anatomical and functional relationship between the cochlea, vertebrobasilar, and trigeminal sensory fiber system. Extensive VR1, SP and trkA, co-localization occurred in axons within the adventitia layer of basilar artery, anterior inferior cerebellar artery (AICA), SMA and radiating arterioles of the cochlea. The trkA receptor immunokbeled fibers were always со-expressed with VR1 and SR However not all VR1 and SP-labeled fibers expressed labeling for trkA receptors. That difference may demonstrate two subtypes of sensory neurons differentiated by trophic factor dependence. Additionally trkA labeling in the adult cochlea is a novel finding. The current study also show a functional relationship between the trigeminal ganglion and cochlear blood vessels since electrical antidromic stimulation of the trigeminal ganglion caused significant plasma extravasation from the SMA and radiating arterioles. A sensory C-fibers innervation provides an anatomical basis for a relationship between the vertebro-basilar type of headache and inner ear vascular disturbances. We propose that vertigo, tinnitus, and hearing deficits associated with migraine could arise by excitation (as hypersensitivity) of cochlear directed trigeminal ganglion C-type sensory neurons.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés