2006 - 4.szám

A vanillin receptorok lokalizációja a cochlearis és a vertebrobasilaris artériákon

Szerző(k): Vass Zoltán dr., Alfred L. Nuttall Ph.D.*
Intézmény: Orosházi Városi Önkormányzat Kórháza (Osztályvezető: Dr. Keszthelyi Beáta) *Oregon Health Sciences University (Igazgató Alfred L. Nuttall Ph.D)
Lapszám: 52 (4), 2006

ÖSSZEFOGLALÁS:

Az utóbbi években igazolták, hogy a C- típusú primer szenzoros neuronok részt vesznek az idegek trophicus funkcióiban, a plazma extravasatioban és a va- zodilatációban (neurogén gyulladások). Ezek a kis, myelin hüvellyel nem rendelkező neuronok nociceptív és hő in- formációkat szállítanak a központi idegrendszer felé (affe- rens funkció). A trigeminalis szenzoros neuronok C-típu- sú alcsoportjára jellemző, hogy alacsony koncentrációjú capsaicinnnel aktiválhatok. Az időközben klónozott cap- saicin receptorról (VR1) igazolódott, hogy a vanilloid re- ceptorok családjába tartozik és a szervezeten belül csak különböző specifikus ingerekkel ingerelhetők, mint amilyenek a szövetek extracellularis terének pH érték változása (pH < 6,3) és a már fájdalom érzetet is kiváltó hő hatások > 42 °C).

 

SUMMARY

In the past few years, both trophic function and C-fiber dependent plasma extravasation and vasodilatation (i.e., neurogenic inflammation) have been recognized as important functional properties of sensory nerve fibers. Neurogenic inflammation is mediated by small unmyelinated neuropeptide-containing sensory axons. These neurons transmit nociceptive and heat information back to the central nervous system (afferent function), whereas peripheral terminals are sites of release for a variety of pro-inflammatory neuropeptides (efferent function). Capsaicin, the principle irritant in hot peppers, in low doses, activates a distinct subpopulation of primary sensory neurons, with somata in dorsal root, and trigeminal ganglia. Because of the therapeutic potential, understanding the molecular basis of capsaicin action has been a major goal for inflammatory and pain research. One important milestone has now been reached by Catherina et al. who successfully cloned the capsaicin receptor using a novel expression strategy. This landmark paper demonstrates that the receptor is a channel that is gated by noxious heat. Because a vanilloid moiety is the common feature of capsaicin and resiniferatoxin (a particularly potent ligand of the receptor), the cloned receptor is called VR1, the first vanilloid receptor. Of the many stimuli that activate cation currents in primary sensory neurons, low extracellular pH (pH < 6.3) and noxious heat (>42 °C) have been proposed as physiologically important activators of capsaicin receptors.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés