2004 - 1.szám

A kalapácsfej fixáció műtéti megoldása

Szerző(k): Jóri József dr
Intézmény: Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika (igazgató: Jóri József dr. egyetemi tanár)
Lapszám: 50 ( 1 ) , 2004

ÖSSZEFOGLALÁS:

A szerző a kalapácsfej fixáció műtéti megoldásának egyszerű módszerét írja le. Az atticus feltárása után szétválasztja az incudo-malleolaris Ízületet, lefejezi a kalapácsot és a hallócsontláncolat folytonosságát a kalapács nyaka és az incus hosszú szára között képzett glasionomer cement híddal állítja helyre. Az eljárás előnye, hogy az incus nem kerül eltávolításra, s így megtartható az incudo-stapedialis Ízület funkciója. A szerző által jó eredménnyel alkalmazott technika ajánlható az izolált kalapácsfej fixáció prirnér műtéti megoldásán kívül a stapedectomia után diagnosztizált kalapácsfej fixáció ill. a stapestalp fixációval együtt előforduló kalapácsfej fixáció műtéti kezelésére is.

SUMMARY

The author present a simple method for the surgical treatment of malleus head fixation. After a partial removal of the attic wall the incudo-malleal joint is separated and the malleus head removed. The malleus stump and the long process of the incus are then bridget with glass-ionomer cement, thus the continuity of the ossicular chain is restored. An advantage of this method is that the incus is not removed, enabling us to keep the function of the incudo-stapedial joint. Beside being a primary choice of treatment for isolated malleus head fixation, this method can also be suggested for operating a malleus head fixation diagnosed after stapedectomy or a malleus head fixation presenting together with a stapes footplate immobility.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés