2002 - 1.szám

A fronto-ethmoidalis régió osteomájának pathogenesise és sebészi kezelése

Szerző(k): Horváth Barnabás dr., Csákó László dr.
Intézmény: Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Fül-Orr-Gégészeti Klinika (igazgató: Csokonai Vitéz Lajos dr. egyetemi docens)
Lapszám: 48. 1, 2002

ÖSSZEFOGLALÁS:

A fronto-ethmoidalis osteoma gyakori, de leggyakrabban csak tünetmentes radiológiai mellékleletként felismert elváltozás. Etiológiája jelenleg is tisztázatlan. A betegség a leginkább elfogadott teóriák szerint embrionális, traumás, és infekciózus eredetű. Kezelési stratégiáját illetően lényegében egyetértés alakult ki az irodalomban, bár a tünetmentes esetek megítélése eltérő. A szerzők 3 reprezentatív eset kapcsán mutatják be a műtéti eljárásokat, áttekintik az irodalmat az indikáció és a kezelés, valamint a pathologiai különbségek tekintetében.

SUMMARY

Fronto-ethmoid osteomas are common and mostly symptomless, frequently appearing as an incidental finding on an X-ray. The aetiology of osteomas is still obscure but the most commonly accepted theories are embriologic, traumatic and infection. There is a consensus on the treatment strategy. However, symptomless cases are controversial. Three cases of fronto-ethmoid osteomas are reported and indications, surgical techniques and pathological problems are discussed by reviewing the literature.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés