1997 - 2.szám

Az arteriosclerosis és a hirtelen halláscsökkenés

Szerző(k): Márk György dr.*
Intézmény: Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórház, Gyula, Fül-Orr-Gégeosztály (főorvos: Borbényi Olivér dr.)
Lapszám: 43. ÉVFOLYAM 1997. 2.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A szerző az arteriosclerosis rizikófaktorainak előfordulását vizsgálta 62 acut halláscsökkenésben szenvedő, a Békés Megyei Képviselőtestület Pándy Kálmán Kórház Fül- Orr-Gégészeti Osztályán 1993. január 1. és 1995. december 31. között kezelés alatt álló betegen. Az eredményeket nemenként összehasonlítja hasonló életkorú, de kimutatott érelmeszedésben és halláscsökkenésben nem szenvedő kontroll csoportéval. A testtömegindex, az ossz-, a HDL-, az LDL-koleszterin, a triglicerid és a húgysav szintek, valamint a diabetes, a hypertonia, a pozitív családi anamnézis és a dohányzás tekintetében sem a férfiak, sem a nők esetében nem talált szignifikáns különbséget a beteg és a kontroll csoport között. Az eredmények nem támasztják alá az acut halláscsökkenés érelmeszesedéses eredetét, de ugyanakkor nem is zárják ki azt, tekintettel arra, hogy az arteriosclerosis multicausalis betegség, mely a rizikófaktortól mentes egyéneken is felléphet.

 

Arterioslcerosis and the sudden deafness.

SUMMARY

The author has examined the occurrence of riskfactors of arteriosclerosis in 62 patients, who suffered from acute hearing deficiency among treated patients in the E. N. T. Dept, of the Pándy Kálmán County Hospital of Békés, during the period of 1993. 01. 01.-1995. 12. 31.
The results have been compared with sex and, with a control group of patients similar aged of life, who suffered from proved arteriosclerosis, but did not have hearing deficiency. Regarding the bodymass-index, the total-, the HDL-, the LDL-cholesterol, the triglyceride and the uric acid levels, as well as diabetes, hypertony, the positive family anamnesing and smoking, there was no significant difference between males and females, or between ill. patients and the control group.
The results do not support the arteriosclerotic origin of sudden deafness, but at the same time, do not exclude it too, considering, that arteriosclerosis is a multicausal disease, which can appear in riskfactor-free persons too.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés