1995 - 2.szám

Dobüregi izomreflex-vizsgálat változó hallójárati nyomás mellett

Szerző(k): REJTŐ KÁLMÁN DR., BACSA LÁSZLÓ, DÉKÁNY ZOLTÁN DR.
Intézmény: Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Fül-Orr-Gégeklinika (Igazgató: Dr. Z. Szabó László)
Lapszám: 41. ÉVFOLYAM 1995. 2.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A korszerű audiológiai diagnosztika egyik elengedhetetlen kelléke az akusztikus impedancia-vizsgálat, adatai kiegészítik az egyéb audiológiai vizsgálat szolgáltatta információkat.
E témakörben mai napig is érvényes megállapításokat tett Metz [5], összefoglaló munkát írt az impedancia-vizsgálatokról Jerger 1970-ben [4],
Hazánkban az elsó' közlemény Pálfalvi tollából származik 1968-ból [9]. Ezt követően többen foglalkoztak a dobüregi nyomásviszonyok, az izomreflex kísérletes [11], valamint patológiai [7] és klinikai [3, 6, 8, 10, 12] kérdéseivel.
Tekintettel a technika utóbbi időben elért fejlődésére, a korszerű készülékek részletesebb elmélyülést tesznek lehetővé a kérdések tanulmányozásának elméleti és gyakorlati vonatkozásaiban.
Ismeretes, hogy a kiváltható dobüregi izomreflex nagyságának és minőségének mértékét egyéb körülményeken kívül az aktuális dobüregi nyomásviszonyok is befolyásolják.
A korszerű készülékeknél, ahol a program mikroprocesszoros vezérléssel zajlik, a reflexmérésnél az előtte minden esetben felvett tympanometriás görbe csúcsának megfelelő nyomásértéken történik a reflexvizsgálat — tehát mindig a dobhártya két oldalán kiegyenlített nyomás mellett — ami az ideális viszonyt jelenti [1, 2], (Ez a korábbi egyszerűbb készülékeknél automatikusan még nem valósul meg.)
Ennek kapcsán merült fel a gondolat, hogy részletesen vizsgáljuk a reflex változását azon esetekben, amikor a dobhártya két oldalán eltérőek a nyomásviszonyok.
Választ keresztünk az alábbi kérdésekre:
1. A nyomás változtatásával a reflex milyen mértékben változik?
2. A reflex ezen változása függ-e a nyomás előjelétől?
3. Találunk-e eltérést a reflexcsökkenésben kontra-, illetve ipszilaterális ingerlés esetén?
Ez utóbbi kérdés azért vetődött fel, mert ipszilaterális vizsgálat esetén egyazon fülben érvényesül az adott hallójárati nyomás és a vizsgáló hang, vagyis csökken a hangosságérzet az eltérő nyomásviszonyok mellett, melyek a dobhártya aktuális feszességét is befolyásolják.
4. Kompenzálható-e intenzitásemeléssel a nyomásváltozással összefüggő reflexváltozás nagysága?

 

Examination of muscle-reflex in tympanic cavity with the condition of changing of meatal pressure.

SUMMARY

The authors have examined the change of stapedial reflex in normal-hearing people with the condition of positive and negative pressure-values caused of different degrees in the ear channel, with counter- and ipsilateral stimulation.
They were in search of that question, that what kind of intensity-increasing is able to compensate the reflex decrease in connection with pressure-changes.
After valuation of found results, they call the attention to that fact, that degree of produced reflex can diminisch significantly, also in cases of pressure-differences of negligible appearences and, can lead to erroneous diagnostical consequences.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés