1992 - 2.szám

Mit várhat a fül-orr-gégész az orrmelléküregek CT-vizsgálatától?

Szerző(k): GÖDÉNY MÁRIA DR., POLONY ISTVÁN DR.
Intézmény: Országos Érsebészeti Intézet Központi Radiológiai Diagnosztika (vezető: Szlávy László dr.) Uzsoki utcai Kórház- és Rendelőintézet, fül—orr—gégeosztály (főorvos: Élő János dr.)
Lapszám: 38. ÉVFOLYAM 1992. 2.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A képalkotó eljárásoknak az a feladata, hogy a folyamat lokalizációját, kiterjedését mutassák, ábrázolják a csont és lágyrész elváltozásait. A CT felülmúlja a filmtomográfia által nyújtottakatt, mivel jobb a felbontóképessége. A CT-vizsgálat kiválóan alkalmas a csont és lágyrész elkülönítésére, mind a csont, mind a lágyrész elváltozások megítélésére, azonban hisztológiai diagnózis nem várható tőle. Kiemelkedő jelentőségű a tumorok, gyulladások, traumás elváltozások intracraniális, intracerebralis, intraorbitalis terjedésének kimutatására. A functionalis sebészet a chronikus és recidiváló sinusitisek műtét előtti CT-vizsgálatát igényli az ostio-meatalis viszonyok pontos megítéléséhez. Az indikáció felállításánál mérlegelni kell a cost-benefit viszonylatát.

 

What can the E. N. Т.-specialist expect from CT examinations of the paranasal sinuses?

SUMMARY

The task of frame-forming procedures is, that they should show and describe the localisation, extent and, alterations of process of bones and soft-tissues.
CT surpasses the advantages of filmtomography, because it’s dissociative ability of better quality.

CT scan is excellently suitable to distinguish the bones and soft-tissues from each other and, by forming an option of alterations, concerning these.
Histological diagnosis is not to expect from it. The method is outstanding to demonstrate expansion of inflammations, traumatic changes, tumours into the intracranial, intracerebral, or intraorbital regions.
The functional surgery requires CT examination before operations of chronic and recurrent sinusitises, to form a correct view of ostio-meattal relationship.
On setting up of indication, the relation of cost-benefit must be always taken in consideration.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés