1984 - 4.szám

Fül-orr-gégebetegségek sajátosságai Észak-Afrikában

Szerző(k): MOLNÁR LAJOS dr. *
Intézmény: Nógrád megyei„Madzsar József Kórház-Rendelőintézet Fül-orr-gégeosztálya (főorvos: Halmos Péter dr.)
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászat 30. 251 - 253 . 1984.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Magyarország nemzetközi kapcsolatainak bővülése, gazdasági tevékenységünk fokozódása a harmadik világban és a külföldön történő egyéni munkavállalás megkönnyítése talán fokozza az érdeklődést, és szükségessé teheti ismeretek gyarapítását távoli országok egészségügyéről.
1980-83 között az algériai Bordj Memiel (Algírtól 50 km keletre) 300 ágyas közkórházának fül-orr-gégészeként dolgoztam. A közel negyedmillió lakosú terület kórházában 10 ágy és ambulancia, valamint központi műtőblokk biztosította a munka hátterét. Nagyszámú szakképzetlen segéderő, nívósán és önállóan dolgozó középkáderek segítették az ellátást, csökkentették minimálisra az orvos adminisztratív teendőit. Megfelelő - egyes területeken (egyszer használatos eszközök, ambuláns köziműszerek) pazarló-műszerezettség, kiemelkedően jó gyógyszerskála állt rendelkezésre. Ez utóbbinál nehezen megszokható, hogy több országban vásároltak azonos hatóanyagú készítményeket, így a gyári nevek tömegével kellett megismerkedni.
A fenti feltételek között közel 9000 járó- és fekvőbeteget láttam el. A hazaitól eltérő klimatikus viszonyok, hygiénés és táplálkozási szokások, életmód miatt egyes betegségek tünetei, lefolyása a nehezen felismerhetőségig módosulhatnak. Az alábbiakban az ebből adódó diagnosztikai és terápiás eltérésekről kívánok beszámolni.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés