1980 - 2.szám

Orbitális haemangiopericytoma

Szerző(k): HUSZKA JÁNOS dr.* és MÁGORI ANIKÓ dr.
Intézmény: A Szegedi Orvostudományi Egyetem Fül-orr-gégeklinikája (igazgató: Ribári Ottó dr. egyetemi tanárj és Kórbonctani és Kórszövettani Intézete (igazgató: Ormos Jenő dr. egyetemi tanár)
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 26. 112-116. 1980.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A haemangiopericytoma különös biológiai viselkedésű, igen ritka vaszkuláris daganat. A test bármely részéből, a kapillárisok körül elhelyezkedő speciális sejtekből, a pericytákból indulhat ki.
Klinikailag és szövettanilag lehet jó- és rosszindulatú, de az elkülönítés néha nehéz feladat elé állítja a patológust. Terápiája sebészi. A rádióterápia és a kemoterápia csak kiegészítő kezelésként jöhet szóba.
A szerzők rövid irodalmi áttekintés után diagnosztikus problémát jelentő saját esetüket ismertetik.

 

SUMMARY

Orbital haemangiopericytorna.

The haemangiopericytoma is a very rare vascular tumour, with unusual biological behaviour. It may originate from any part of the body, from the special cells sited in the vicinity of the capillaries or from the pericytes. In clinical and histological respect it may by both benign or malignant, and the differentiation is often a difficult task for the pathologist. Surgical treatment is to be performed, radiotherapy and chemotherapy may be considered only as complementary treatment.
After the short review of the literature the authors’ case - forming a diagnostical problem - is discussed.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés