1979 - 1.szám

A magyar és nemzetközi fül-orr-gégegyógyászat története

Szerző(k): GÖTZE ÁRPÁD dr.,* (a Szakcsoport vezetője), SPELLENBERG SÁNDOR dr. (a Szakcsoport titkára), ANGYAL JÓZSEF, CSOMA LAJOS, FRINT TIBOR dr., HIRSCHBERG JENŐ dr., ILLÉSFALVI BÉLA, LÁSZLÓ ANDRÁS, LOVÁSZ LÁSZLÓ, PÁLFALVI LÁSZLÓ dr., PALOTÁS GÁBOR dr., RENDI LÁSZLÓ dr., VAS LÁSZLÓ és VINCZÉNÉ BÍRÓ ETELKA (a Szakcsoport tagjai)
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 25. 60-63. 1979.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A nyugatrómai birodalom bukása után megkezdődik a „sötét középkor” (i. sz. 395).
Ahhoz, hogy megérthessük medicináját, meg kell ismernünk e kor szociális, egészségügyi és általános válság-helyzeteit, hogy azután a kor kulturális és ideológiai viszonyaival foglalkozzunk, hisz mindezek függvényeként jelentkezik a medicina is. Hogy valóban annyira sötét volt-e a középkor, azon vitatkozhatnánk, és manapság élénk viták folynak is a történészek körében. Ha egy gótikus katedrális megvilágítatlan belsejéből szemléljük e kort, akkor valóban sötét mindaddig, míg a fény el nem árasztja, és hatására színpompás képet kapunk az ablaküvegek és a belső teret díszítő elemek szépsége, pompája folytán. A napsütésben nemcsak az épület belseje, de külső architektúrája is lenyűgöz. És sötétek voltak a szerzetesek cellái is mindaddig, míg ki nem gyulladt az írópulpituson a mécs, amely megvilágította kódexeik gyönyörű iniciáléit, s az ezekből kiáradó tudás fénye szét nem terjedt a barbárok között, teijesztve közöttük az emberi tudás addig gyűjtött kincseit. De megtanították a szerzetesek az embereket betűvetésre, olvasásra, mesterségekre, kert- és földművelésre, állat- tenyésztésre stb. is.
A szerzetesek aszkézise jótékonykodással párosult, így egyes rendeknél, amelyek betegápolással, gyógyítással foglalkoztak, kórházak létesültek, ahol békeidőben a fertőző betegeket, háború idején pedig a sebesülteket ápolták. A kolostorok kertjében sokféle gyógynövényt termesztettek, házipatikájukban pedig ezekből gyógyszereket állítottak elő. A Szent Lázár által létesített kórház nyomán a német nyelv ma is Lazarettnek nevezi a hadikórházat.
A középkor emberének életét állandóan számtalan veszély fenyegette: 1. a háborúk, 2. a járványok, és 3. az elemi katasztrófák. Ezek nem egyszer oki összefüggésben álltak egymással, és egyszerre is jelentkezhettek. 4. Mindezekhez járult a feudalizmus önkénye, ami elöl az emberek a városokba igyekeztek menekülni. Mindezek után könnyen elképzelhető az, hogy a zsúfolt, higiéniai berendezéseket nélkülöző középkori városokban, várakban hogyan pusztított a járvány, éhínség és a tűzvész.
Miután a járványok okáról, terjedéséről és kezeléséről fogalmuk sem volt, ma is mosolyra késztet a járványorvos öltözéke: földig érő köntös, amely alul nyitott volt; csőrszerű álarc, amelynek végén fertőtlenítőként szánt anyag égett; kezében kereplő. Természetes, hogy pestis esetén a bolhák ellen nem védett az alul nyitott köntös, és a csőrében égetett anyag füstje nem volt hatásosabb a tömjén füstjénél.
Mindehhez társult a Szent Bernát által hirdetett tan: „Credo, quia absurdum”. Eszerint vannak dolgok, amelyek megértéséhez a józan ész elegendő, de a megérthetetlenek a hit világába tartoznak, így a dolgokat keresztényi módon tudomásul vesszük - mint a betegségeket, — és ezek ellen - mint Isten büntetése ellen - csak imával vehetjük föl a küzdelmet. A testkultusz ördögnek tetsző, bűnös cselekedet. A kíváncsiság, kísérletezés, a boncolás bűnös dolog. Ily módon az egyház béklyót vert a kutató szellemre és kézre egyaránt.
A középkor tudománya a skolasztika, amely az ókori szerzők műveiből, a szentírásból és az egyházatyák írásaiból összeötvözött szellemi koncepció. Tudománytalan premisszákból kiindulva, látszólag kerek egész és megtámadhatatlannak hitt gondolatrendszert képezett, amely sokáig tartotta magát, és az orvostudományban is éreztette hatását.
A középkori medicinát két korszakra osztjuk: I. a korai szerzetesi medicina időszakára (Mönchmedizin, i. u. 600-1100); amikor a barbárok által lerombolt Európában az egyház veszi kezébe az újjáépítést s a szerzetesek képzettség nélkül foglalkoznak gyógyítással.
II. A skolasztikus medicina (1100-1400). Ebben az időben épülnek a román és gótikus katedrálisok, a városházak és várak. Ekkor írja Dante Isteni színjátékát. A kolostorok kórházakká, orvosi egyetemekké alakulnak át, és mind több az egyetemet végzett klerikusok száma (Albertus Magnus, Petrus Hispanicus, Rogerius Bacon stb.), majd 1130-ban pápai határozat eltiltja a egyházi embereket a gyógyítástól. Az orvosi skolaszticizmus az ókori és az arab orvostudomány ötvöződése, hitbuzgalommal együtt.
Az első egyetem Bolognában alakult 1100-ban. A híres salernoi iskola i. u. 984-1268 között működött, majd 1137-ben létesült a Mantpellier-i iskola, és átveszi a vezetést. Mindkét helyen az egyetemek első formái az egyház égisze alatt egy-egy püspökség székhelyén jelentkeztek.
Salerno, e délitáliai város híres búcsújáróhely volt (székesegyházában négy szent csontjait őrizték), s a gyógyulásért ide zarándoklók elsősorban a hit erejében bíztak. Azonban az itteni orvosok a hippokrátészi hagyományokat és az arab orvosi ismereteket is felhasználták a gyógyításban, hozzáadva ezekhez saját orvostani ismereteiket is.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés