1978 - 3.szám

A rubeola aetiopathologiai jelentősége a vele született halláskárosodás kialakulásában *

Szerző(k): RENDI LÁSZLÓ dr.**
Intézmény: A Dr. Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola (főigazgató: Illyés GyuUné) Kórtani Tanszéke (tanszékvezető: Göllesz Viktor dr.) és a Fővárosi János Kórház-Rendelőintézet Fül-orr-gégeosztálya (főorvos: Götze Árpád dr.)
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 24. 155-160. 1978.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A szerző bevezetőjében arról tesz említést, hogy a süketség és a nagyothallás okaival és azok gyakoriságával kapcsolatos adatok felülvizsgálása és átértékelése a szakterület egyik sürgős feladatát képezi. Említést tesz arról is, hogy a gyermekkort illetően csaknem egyedüli formában a már beiskolázott hallási fogyatékosok anamnesztikus adatainak felhasználásával van meg erre a kínálkozó lehetőség. Ez is egy jelentős számú populációs egységet képez, mert az összes beiskolázottakra vonatkoztatva 0,13%-ot tesz ki az 1974-es évben. Felhívja a figyelmet arra, hogy a halláskárosodás egyes formái főként szerzett kórokokkal függenek össze, és hogy ebbe a kategóriába tartozó postnatalis kórokok egymagukban és társult módon is kiemelkedő szerepet játszhatnak. Mindezek mellett a hazai és külföldi szakirodalmi adatok arra utalnak, hogy a vele született kóroki tényezők szerepe esetleg csökkenő tendenciát mutat. Mint említi mégis szükségesnek tartja több oknál fogva ebből a kategóriából a ma sem elhanyagolható kóroki jelentőségű rubeola aetioszerepének - pathogenetikai kiemelt tanulmányozását és az előadása során történő ismertetését. Ennek során ismerteti a már klasszikusnak mondható „Gregg triászt” és annak jellemzőit, de amellett kitér a problémakörnek olyan vonatkozásaira is, amelyek egy sajátos gyógypedagógiai-medicinális gyakorlat oldaláról is mutatkoznak. Végül foglalkozik a prevenció és a diagnosztika jelenlegi és jövőbeni lehetőségeivel.

 

SUMMARY

Aetio-pathologic importance of the rubella in the development of the congenital hearing impairment.

In the introductory part of the paper it is pointed out by the author that the re-examination and the revaluation of the problems and the frequency of the deafness and the hearing impairment is one of the most important tasks of this special discipline. Good possibility for this is given in the childhood-nearly in unique form-by the evaluation of the anamnestic data of the children suffering from hearing defect in the case, if they were put to school.
This population amounts in 1974 to 0,13% of the total number of children put to school. Attention is called by the author to the fact that certain forms of the hearing impairment have mostly a connection with acquired causes. The postnatal causes for themselves and in associated form play important role in this respect.
However, the data of the Hungarian and the foreign literature underline the perhaps decreasing tendency of the congenital causal factors.
Nevertheless, the examination of the causal role and of the pathogenesis of the rubella is necessary even nowadays. The so-called classic “Greggs„s triad” and its characteristics are discussed by the author and the specific problems of the education of the handicapped children are dealt with. Finally, the present and future posssibilites of the prevention and the diagnostics are outlined.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés