1976 - 4.szám

Az audiometriás vizsgálatok egységes jelölése

Szerző(k): UNGOR KÁROLY dr., ifj. GÖTZE ÁRPÁD dr. SKRIPECZKY KATALIN dr. és CSÁTHY ANNA dr.*
Intézmény: Az Országos Fül-orr-gégészeti Intézet módszertani levele
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 22. 251-254. 1976.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Az audiológiai hálózat jelenlegi szervezettsége már szükségessé teszi, hogy az audiológiai vizsgálatok eredményeit országosan egységes vizsgálati lapokon, azonos módon rögzítsük.
Jelenleg minden audiológiai állomás a következő vizsgálatokat tudja elvégezni:
tiszta-hang audiometriás vizsgálat,
beszédaudiometriás vizsgálat,
Fowler-teszt, a recruitment kimutatására.
E vizsgáló eljárásokhoz egységes jelzéseket és egységes teszt-lapokat ajánlunk.
A teszt lapok két részből állnak: az egyik lap a vizsgáló intézetben marad, a másik a beteg kezébe kerül. Mind a két lapon feltüntetjük a beteg személyi adatait, a vizsgálat idejét, a vizsgáló nevét, az audiométer típusát, a vizsgálat sorszámát és az intézetet, ahol a vizsgálat készült, valamint azt, hogy honnan küldték a beteget.
1. A tiszta-hang audiometriás vizsgálatnál a jobb és bal fülre vonatkozó mérési adatok külön diagramon jelölhetők. Az audiogram skála a 0 vonal alatt 120 dB-ig terjed, a 0 vonal felett —20 dB jelzésére van lehetőség. Az abscisz- szán 125—8000 Hz, szükség esetén a 12 000 Hz is regisztrálható. A hangerőt decibelben (I.S.O.) a frekvenciát Herz-ben (Hz) jelöljük. A diagram féloktávok jelzését is lehetővé teszi, 750, 1500, 3000 és 6000 Hz-en szaggatott vonallal.
A légvezetést jobb oldalon karika, bal oldalon X jelöli, a csontvezetést maszk nélkül j. o. kék, b. o. piros kis háromszög, maszkkal pedig szögletes zárójel. Az audiogramon regisztrálható a kellemetlenségi küszöb, fájdalom küszöb. Az alap audiogramon, amely az intézetben marad, a hangvilla lelet, dobhártyakép, esetleges recruitment vizsgálatok (Békésy, SISI stb.), valamint az akusztikus reflex küszöb vizsgálat részére regisztrálási lehetőség áll fenn. A beteg kezébe kerülő audiogramon a jobb és bal oldali lég-és csontvezetés ábrázolható. Az egyes küszöb feletti vizsgálatok eredményét a hátlapon levő rubrikában közli a vizsgáló.
2. A beszédaudio gram jelzésére olyan diagramot ajánlunk, amelyen a beszéd- érthetőség százalékos változását 10 dB-enként jelöljük, a hangintenzitás változását pedig 120 dB-ig. A beszédaudiogram relatív beszédérthetőségi küszöb meghatározására szolgál, szavak és számok érthetőségi vizsgálatát végezzük vele. A jobb és bal oldal jelzése hasonló a tisztahang audiometriánál alkalmazott jelzéshez, a számpróbát kék ceruzával, a szópróbát jobb oldalon zöld ceruzával, bal oldalon piros ceruzával jelöljük. A beszédaudiogramon feltüntethetjük, hogy a vizsgálat hallókészülékkel, vagy anélkül történt, a műtét utáni változás szintén regisztrálható.
Az intézetben maradó regisztráló lap a szám és szópróba teljes szövegét tartalmazza, a beteg kezébe kerülő audiogramon csak a beszéd görbék vannak feltüntetve.
3. A hangosság egyensúly próba regisztrálására a legtöbb intézetben eddig alkalmazott jelzést, a vizsgált frekvencia két oldalán jelölve javasoljuk tovább is alkalmazni, erre a tisztahang audiometriás regisztráló lap alkalmas.
A beteg kezébe kerülő diagramon a diagnózis, az orvos javaslata, és az esetlegesen ajánlott hallókészülék típusa is fel van tüntetve.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés