1974 - 2.szám

Immunológia és fül-orr-gégészet*

Szerző(k): SURJÁN LÁSZLÓ dr. és SURJÁN LÁSZLÓNÉ dr.
Intézmény: Az Orvostovábbképző Intézet, (Budapest) Fül-orr-gégészeti Tanszéke (Tanszékvezető : Surján László dr. egyetemi tanár) és az Országos Közegészségügyi Intézet (Budapest) (Főigazgató : Bakács Tibor dr.)
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 20. 65-70. 1974.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Az elmúlt 10 év alatt a modern immunológia az orvostudomány új ágává fejlődött. A modern kutatások feladata az ellenanyag-termelés helyének és mechanizmusának vizsgálata, az antitestek szerkezetének és biológiai activitásának kutatása, az immunitas cellularis és molekuláris alapjainak feltárása. A kutatások természetesen több fontos gyakorlati eredményt is hoztak. Ismeretük a fül-orr-gégészetben sem nélkülözhető.
Szervezetünk állandóan ki van téve a környezet hatásainak. A bőrünk és a nyálkahártyáink különböző anyagokkal és kórokozókkal, antigénekkel és allergenekkel kerülnek érintkezésbe. „Idegen” anyagokkal találkozunk tehát az első légzéstől az utolsóig, vagyis születésünktől, halálunkig. A szervezetnek ezért mindig meg kell különböztetnie a saját (self) és az idegen (non-self) anyagokat. Az ember léte (homeostasis) egy jól megszervezett védekezés függvénye. Erre a védekezésre szükségünk van, függetlenül attól, hogy a „non-self” anyag fertőző-e vagy sem.
A szervezetnek mechanikai- (pl. szőrsejtek), biokémiai- (enzymek) és immunológiai védekező mechanizmusa van.
Az antigen és allergen természetű anyagok nagy része a légutak és az emésztő tractus nyálkahártyáján hatol be. Ezért jelen munkában néhány alapvető immunbiológiai problémát említünk meg anélkül, hogy a teljességre való töreke- dést megkísérelnénk.

 

Immunology and otorhinolaryngology (Post-graduate study on the principles of immunology)

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés