ÖSSZEFOGLALÁS:
Szerző ismerteti az intravénás táplálás alapvető szempontjait és gyakorlati kivitelezését egy oesophagus-sérült marószer-mérgezéses beteg kórtörténete kapcsán. Legelőször a folyadék-, elektrolyt-háztartást és a sav-bázis egyensúlyt kell rendezni. Következő feladat az energiapótlás, amely szénhidrátok és zsíremulsiók segítségével történik. Ha a folyadék-, elektrolyt- és caloria- bevitel megtörtént, fehérjepótlás céljából aminósav-készítményeket, fehérje- hydrolysatumokat kell infundálni. Tartós intravénás táplálásnál a vitaminok adása sem nélkülözhető. Táblázatot közöl, hogy milyen módon elégíthetők ki a szervezet említett igényei a naponta megengedhető öt liter folyadékbevitel keretében.
Intravenous nutrition of patients with injured esophagus.
SUMMARY
In connection with the case-history of a patient who had suffered esophagus lesion due to caustic agent, the fundamental principles and the carrying out of the intravenous, nutrition are discussed. The normalization of the fluid- and and electrolyte metabolism and the re-establishment of the acid-base equilibre are the first task. Then follows the energy replacement, by means of carbohydrates and fat emulsion. After the ingestion of fluid, electrolytes and the foodstoffs required for the necessary caloric value, amino acid preparations and protein hydrolysates are to be infused, in order to substitute the proteins. In the case of prolonged intravenous nutrition also the administration of vitamins is necessary. The author illustrates in a table, in what manner these requirements of the organism may be satisfied within the permissible fluid intake of 5 litres daily.
A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés