1969 - 1.szám

Gége-nyaksebészeti betegek műtéti anaesthesiája*

Szerző(k): BÁNHIDY FERENC dr. és LENCZ LÁSZLÖ dr.
Intézmény: A Pest megyei Tanács Semmelweis (Rókus) Kórház (Budapest) Gégeosztálya (főorvos: Jasper Antal dr.) és Anaesthesiológiai osztálya (főorvos: Lencz László dr.)
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 16. 21-23. 1969.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A szerzők beszámolnak a Rókus kórház gégeosztályán az elmúlt 10 év alatt intratrachealis narcosisban végzett műtétek tapasztalatairól. Röviden ismertetik a műtéti típusokat és a használatos anaesthesiákat. —- Kihangsúlyozzák és nyomatékosan felhívják a figyelmet arra, hogy gége—tumor esetében csak traeheostomán keresztül szabad intubálni. Ismertetik a neurolept analgesiát és alkalmazási lehetőségeit. Jó eredményeiket nagy statisztikájukkal támasztják alá.

 

Surgical anaesthesia in cervicolaryngeal operations.

SUMMARY

Authors report on operations with endotracheal narcosis performed during a period of ten years at the Laryngological Department of the “Rókus” Hospital. A brief review of the types of operations and the applied anaesthesia is given. It is emphasized and expressively stressed that in case of a laryngeal tumour intubation should be admitted solely through the tracheostoma. Neurolept analgesy and possibilities of its application are discussed. A large number of data confirm the good results.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés