1968 - 1.szám

A hallási fogyatékosok társadalmi rehabilitatiójának complex jellege

Szerző(k): GÖLLESZ VIKTOR dr. és LÁSZLÓ ANDRÁS
Intézmény: A Rehabilitációs Szociális Intézeti Központ (mb. vezető: Bajáczi Péter dr.) és a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola (igazgató: Lovász Tibor)
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 14. 174-178. 1968.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Szerzők — röviden — vázolják a hallási fogyatékosok társadalmi rehabilitatiójának complex jellegét. Rámutatnak arra, hogy a rehabilitatióban több társadalmi tevékenység, több szakember vesz részt. Rámutatnak arra, hogy a complex módon értelmezett rehabilitatio egyesíti magában a megelőző, a közvetlen gyógyító és a szűkebb értelemben vett orvosi rehabilitates, valamint a szociális meggondolásokat is. Érintik a „Hallásgondozó állomások”, a hallási fogyatékosság korai felismerésének és a complex hallásnevelésnek a jelentőségét is. Úgy vélik, hogy a hallási fogyatékosok eredményes rehabilitatio jához elengedhetetlen a különböző szakemberek jól szervezett együttműködése, de az egyes szakemberek complex szemlélete is. Szerzők megjelölik a hallási fogyatékosok rehabilitate ja progresszív fejlődésének feltételeit.

 

Rehabilitation of the patients with impaired hearing; the social importance of the problem.

SUMMARY

The social importance of the rehabilitation of the patients with impaired hearing is briefly outlined. The problem implies the prophylaxis, the medical treatment and the rehabilitation in a narrow sense, the collaboration of professional workers and social organizations being necessary for this purpose. The importance of early recognition of the impaired hearing is stressed. Medical centers for the care of hearing may be very useful in this respect, based on the complex identity of views and the close collaboration of different specialists. Also “hearing education” may play a role for that purpose.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés