1966 - 1.szám

Az első zsigerív izolált fejlődési anomáliája

Szerző(k): SZÉKELY TAMÁS dr.
Intézmény: A Pest Megyei Tanács Semmelweis (Rókus) Kórház (Budapest) Fülosztálya (főorvos : Götze Árpád dr.)
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 12. 131-135. 1966.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Az orvostudománynak évszázadok óta diagnosztikus és therapiás problémái a fejlődési rendellenességek. Keletkezésüket régen sorsszerű végzettel magyarázták, ma azonban már tudjuk, hogy aetiologiájuk nagyon is sokrétű. Többek között örökletes tényezők, sugár hatás, gyógyszerártalom, vérellátási zavar következtében is létrejöhetnek (Horn és mtsai, Kittel és Saller).
A hallószerv fejlődési rendellenességeiről — kivéve a fülkagyló anomáliáit — a régebbi irodalomból aránylag kevés adatunk van; különösen kevés hivatkozást találhatunk a közép- és belsőfül fejlődési rendellenességeire. Ennek oka az, hogy a régi klasszikus fülműtétek és rutin-sectiók során a közép- és belsőfül mikroszkópos megtekintésére nem került sor.

 

Isolated congenital malformation of the first splanchnic arch.

SUMMARY

Congenital malformations of the derivatives of the first splanchnic arch of the auditory organ are reported, which were revealed by exploratory tympanotomy performed owing to conductive impairment of hearing. In a child aged ten years a congenital preauricular fistule lead into the tympanic cavity; there a saccular growth was formed at the site of the malleus and stapes alter it ended in the osseal through of the mastoid process. After reporting this rare congenital malformation of the auditory organ a short review is given on the embryology of the ear.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés