1964 - 1.szám

Szövődmények bronchoscopia kapcsán

Szerző(k): TRENCSÉNINÉ BALOGH MARGIT dr.
Intézmény: A Fővárosi Tanács Heim Pál Gyermekkórház és Poliklinika, Budapest, Fül-orr-gége- broncholúgiai osztályának (főorvos : Kallay Ferenc dr.) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 10. 1964.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A bronchoscopia ma már nélkülözhetetlen vizsgáló és gyógyító eljárás a csecsemő és gyermekgyógyászatban is. Régebben a bronchoscopiát főként idegentest-eltávolítás céljára használták [1] A korszerű bronchologiai módszerek alkalmasak arra, hogy a bronchologus diagnosticus és gyógyító beavatkozásokat végezzen. Tájékoztatni tudja a gyermekorvost a hörgőszükületek helyéről és természetéről, a haemoptoe, a gennyes tüdőfolyamatok lokalizációjáról, s ezzel a sebész munkájában is segít. A bronchologus sterilen tud váladékot venni a hörgőkből bakteriológiai vizsgálatra. A gyógyító beavatkozások kapcsán a váladék kiszívásával, localis gyógyszeres kezeléssel segíti elő a bronchitis, asthma, bronchiectasia gyógyulását, a tbc-s nyirokcsomó fulladás veszélyét magában rejtő hörgőbetöréseit oldja meg.
E sok irányú követelmény elé állított bronchologusnak tehát jól fel kell készülnie, hogy munkáját megfelelően végezhesse el.
Bronchologiai tapasztalatainkról már más helyen beszámoltunk [2, 3, 4]. jelen közleményünkben a beavatkozással kapcsolatos szövődményekkel akarunk bővebben foglalkozni.

 

Complications in Connection with Bronchoscopy.

SUMMARY

The author reports two cases where complieatinos occured originating from bronchoscopy. One of the cases was pneumothorax and the otherone mediastinal emphysema Both cases are described at length by the author. There were observed no further complications in more than thousand cases of bronchoscopies performed in relaxation and for this reason this procedure may be considered to be the most sparing and most up to date form of bronchoscopy.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés