1964 - 1.szám

Szájüregi és felső légúti daganatok telekobalt-besugárzása

Szerző(k): VÁNDOR FERENC dr.
Intézmény: Fővárosi Onkoradiológiai Intézet, Uzsoki utcai Kórház, Budapest (főorvos: Vándor Ferenc dr.) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 10. 1964.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A szájüreg, garat és a felső légutak daganatos megbetegedéseinek kezelésében a radiológiai beavatkozások hatásfoka jó. Az ezen a területen keletkező daganatok többségénél ma a radiológiai kezelés áll előtérben. A technika fejlődésével a sugárterápia még azokban az esetekben is — mint pl. a gége- carcinoma, mely nem olyan régen még gyakorlatilag a sebészi beavatkozás terrénuma volt — jelentős sikereket mutatott fel.
A szájüregi, garat és felső légúti különböző lokalizációjú daganatok röntgen-, radium- sebészi kezelésével elérhető eredmények ismeretesek. Az ultrafeszültségű besugárzási módok használatba kerülésekor felmerül az a kérdés, hogyan és milyen területen várhatunk változást eddigi lehetőségeinkhez képest. Az eredmények összehasonlítására, a suágrreactiók és a tumor regressiójának közvetlen megfigyelésére a szájüreg alkalmas.

 

Telecobaltotherapy of Tumors of the Oral Cavity and of the Upper Respiratory Tract.

SUMMARY

The authors describe the telecobaltotherapy of 150 tumours of the oral cavity, pharynx and larynx. The best results were obtained in the treatment of the root of the tongue, larynx and the tonsils. The exclusive telecobaltotherapy of maxilloeth- moidal tumours is seemengly of a rather doubtful value. Results obtained in the treatment of wide-spread tumours of the tongue and metastases of the lymphatic nodes were quite unsatisfactory.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés