1964 - 1.szám

Az orrmelléküregek jóindulatú daganataira vonatkozó klinikai elmélkedések

Szerző(k): HLADKY B. dr.
Intézmény: A Brno-i J. E. Purkyne Egyetem Fnl-orr-gégeklinikájának (Igazgató : Dr. В. Hladky egyetemi tanár) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 10. 1964.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Az orrmelléküregek jóindulatú daganatairól szóló értekezésemben sem statisztikai analízist, sem bibliográfiai áttekintést nem kívánok nyújtani; szándékom az, hogy összegyűjtöm a klinikusok tapasztalatait és elképzeléseiket szembeállítom a pathoíógusok beállítottságával.
Klinikai tapasztalatokból tudjuk, hogy a jóindulatú daganatoknak csak az egyik fele jóindulatú, a másik fele viszont tetemes százalékarányban tartalmaz olyan daganatokat, amelyeknek kérdéses jó-, ill. rosszindulatúságát különböző véleményen lévő korboncnokok határozták meg. Ugyancsak klinikai tapasztalatok mutatják, hogy számos, szövettanilag kifejezetten jóindulatú daganat rosszindulatú kórlefolyást és ennek megfelelően malignus prognosist eredményezett. Ezt többek közt a megbetegedett szerv részleges vagy teljes funkciókiesése, súlyos vagy halálos szövődmények és végül a daganat rosszindulatú elfajulása okozhatta.

 

Some Clinical Reflexióm on Benign Tumors of the Nasal Sinuses.

SUMMARY

Pathological anatomy classifies tumors into benign and malign ones according to certain traditional criteria, Nevertheless clinical experience often wipes away such rigid histological distinctions and shows that a classification based exclusively on the benign or malign course of the disease may be more adequa

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés