1963 - 4.szám

Lövedék az iköbölben

Szerző(k): JAKABFI IMRE dr. és КÓSA DEZSŐ dr.
Intézmény: A Debreceni Orvostudományi Egyetem, Fül-orr-gégeklinikájának (Igazgató: Jakabji Imre dr. egyet, tanár) közleménye
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 1963 IV.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Az orr melléküregeiben és azok környékén elhelyezkedő fémes idegentestek — elsősorban gránátszilánkok, aknarepeszek vagy kézi lőfegyverből származó lövedékek — az irodalmi közlések szerint, főleg a világháborúkat követő időkben fordulnak elő, mint háborús maradványok. Sokszor hosszú évekig nem okoznak panaszt, s ez a tény, továbbá a nemegyszer kényes táj- anatómiai situatio, a pontos localisatio nehézsége, vagy a megkísérelt sikertelen műtéti beavatkozás magyarázzák, hogy a közlésekben szereplő lövedékek vagy repeszdarabok, többnyire csak hosszú évekkel a trauma után, kerülnek eltávolításra.

 

Missile in the Sphenoidal Sinus.

SUMMARY

A bullet of revolver which had been slowed down by piercing through a door get lodged in the sphenoidal sinus. The bullet has been removed by surgical intervention.
In connection with this case the authors make a short review of the procedures to he performed in the case of metallic foreign boides getting into the sinuses.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés