1963 - 4.szám

Az oesophagoscópia jelentősége a nyelőcső felmaródásának diagnostikájában

Szerző(k): KOLLÁR DEZSŐ dr.
Intézmény: A Pécsi Orvostudományi Egyetem Gyermekklinikájának (Igazgató: Kerpel-Frónius Ödön dr., egyetemi tanár) közleménye
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 1963 IV.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A pécsi Gyermekklinika változatos beteganyagában szép számmal adódnak chemiai szerek lenyelésétől eredő száj-, garat-, nyelőcsőiélmaródásos esetek. Ha a gyermeknek marószer jutott a szájába, sohasem tudhatjuk biztosan, hogy le is nyelt-e belőle, vagy ha lenyelte, a nyelőcső is károsodott-e. Marószer ivásánál csak oesophagoscoppal győződhetünk meg arról, hogy a nyelőcső is felmaródott-e. Gyakran előfordul az, hogy a szájban és a garatban erős felmaródás keletkezik és a nyelőcsőben károsodást nem találunk. Ritkán az ellenkezőjét is észlelhetjük. Pontos kórisme hiányában a beteget hosszú ideig feleslegesen szondázhatjuk, vagy fordítva, az elmulasztott szondázások miatt, nem várt szűkületképződés okozhat kellemetlen meglepetést. Ezért diagnostikai és prognostikai szempontból is az oesophagoscopia elvégzését szükségesnek tartjuk, mert a kezelést csak így tudjuk helyesen irányítani- Ennek ellenére még a legtöbb intézetben a marószer-mérgezéseknél oesophagos, copiát nem végeznek, mert veszélyesnek tartják.

 

A Case of Staphylococcal Sepsis proceeding from Abscessus Septi Nasi in an Infant.

SUMMARY

The author reports on a case of Staphylococcal sepsis proceeding from abscessus septi nasi in a newborn infant. The abscess arose probably in consequence of the suppuration of a haematoma caused by birth-trauma. In his opinion it is not surgical intervention it is not surgical intervention, but long-lasting antibiotic treatment with suitable doses of broad-spectrum drugs that play a decisive part in recovery.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés