1963 - 3.szám

Potenciált helyi érzéstelenítés a fül-orr-gégészetben

Szerző(k): DÉVALD JÓZSEF dr. és TOLNAY SÁNDOR dr.
Intézmény: Borsod- Abauj-Zemplén Megyei Tanács Kórháza, Miskolc, Szentpéteri-kapu, Fül-orr-gége osztályának (Főorvos : Déváid József dr.) közleménye
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 1963 III.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Á korszerű anaesthesiológiai elveknek a fül-orr-gégészeti nagyobb műtéti beavatkozásokhoz is a modern gépi altatás a legmegfelelőbb, amint az a külföldi és hazai irodalomból is egyre inkább kitűnik. Ma még az ehhez szükséges gépi berendezések és a begyakorolt anaesthesiológus hiánya miatt ez nem mindenütt megvalósítható. Az eddig alkalmazott általános érzéstelenítő szerek közül a leggyakrabban használt aether megfelelő altatógép nélkül nem a legideálisabb. Ä helyi érzéstelenítésnél főleg az érzékenyebb idegrendszerű egyének a kisebb feszítő, húzó érzéseket is fájdalomnak minősítik, ennek megfelelően reagálnak és ezzel a nyugodt munkát zavarják. Ezért kerestünk egy olyan eljárást, amely gyakorlatilag könnyen keresztülvihető, a betegre és műtőre nézve egyaránt kedvező. E célra legmegfelelőbbnek a potenciált helyi érzéstelenítés látszik.

 

Potentiated Local Anaesthesia in the Otorhinolaringology.

SUMMARY

The authors report on the method of potentiated anaesthesia which has been used at their departement 359 times since 1959. According to their experimence this method warrants reliable performance of major otorhinolaringologic operations. This method increases the resistance to surgical interventions of the patients, and eliminates almost entirely psychic traumas and postoperative shocks. Owing to its simplicity the method may be applied very extensively.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés