1963 - 3.szám

Az antihisztaminok fülészeti alkalmazásáról Összehasonlító vizsgálatok Dimenhydrinát, Cyclizin és Chlorcyclizin készítményekkel

Szerző(k): BERÉNYI JÓZSEF dr.
Intézmény: Szeged Városi Tanács Kórház (Igazgató: Nagy L. dr.) Fül-orr-gégeosztályának (Főorvos : Erdélyi J. dr.) közleménye
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 1963 III.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Az antihisztaminként használatos Dramamine (Dimenhydrinát = Dmh.) antivertiginosus és antiemeticus tulajdonságára először Gay és Carliner (1949) hívták fel a figyelmet. Véletlen mellékletként megállapították, hogy igen alkalmas a tengeri betegség ismert tüneteinek megelőzésére és megszüntetésére.
Angol, francia, holland és dán szerzők (Shaw, Rust és Fosbery, Arner és mtsai, Beaumont, Strickland és Hahn, Fermin és mtsai, Dyrberg és Lauritzen, Barford és mások) klinikai megfigyeléseikkel és tömegkísérletekkel is igazolták a fenti hatást és megállapították, hogy a mozgásbetegségek (kinetosis) megelőzésében és leküzdésében a Dmh. hatékonyabb a régebben alkalmazott szereknél.

 

Otologic Use of the Antihistamines. Comparative Studies with Dimenhydrinat, Cyclizin and Chlorcyclizin Preparates.

SUMMARY

The author made observations with Dimenhydrinat (Daedalon, Vertirosan, Dramamine), Cyclizin and Chlorcyclizin preparates belonging to the antihystamines. He made his observations in 68 otological cases. He found that preparates containing Dimenhydrinat are very useful in eliminating vestibular vertigo, vomiting and troubles of equilibrium. Ha calls attention to the vomiting seen often in pediatric cases which can effectively be reduced by the use of suitable special suppositories for babies. The use of such suppositories in children under two years can not be recommanded.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés