1963 - 2.szám

A glottis és subglottis daganatainak konzervatív sebészete

Szerző(k): BÁNFAI IVÁN dr.
Intézmény: Pestmegyei Tanács Semmelweis Kórháza Orr-Torok-Gége-Bronchclógiai Osztályának (Főorvos : Réthi Aurél dr.) közleménye
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 1963 II.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A hangszalag szabad szélén ülő rák jellemzői :
1. A terjedés iránya: Macroscoposan rendszerint unilateralis, a commissura anteriort és az ellenkező oldali hangszalagot későn éri el. Microscoposan a tumornak mélyebb szövetekbe történő terjedését exophyticus forma esetén a nyálkahártyával szoros kapcsolatban álló elasticus határhártya megakadályozza és azt lap-szerinti terjedésre kényszeríti (Blumenfeld).
Általában később a commissura anteriorig terjed (Ogura), majd a ventriculus laryngist és a subglottist eléri, de így is mindig felületesen marad (Müller). Ez ideig a hangszalag mozgása megtartott.
Később a mélybeterjedés szakában a hangszalag-izmokat infiltrálja (Novotny, Ogura), bár ez izmok jobban ellenállnak a daganat terjedésnek, mint a többi gégeizom (Durieu). Ebben az állapotban a hangszalag mozgáskorlátozottsága jelentkezik. A mozgáskorlátozottság azonban nem mindig az izom daganatos infiltráltságának a jele, hanem gyakrabban peritumoralis sclerosisnak, illetőleg collateralis gyulladásnak következménye, amint azt Leroux—Robert, Leonardelli, Hassin, Cenci microscopos vizsgálatai igazolják. A hangszalag fixáltságának oka lehet az artic. cricoarytoneidea infiltráltsága. Ez is kezdetben csak gyulladásos (Novotny) és csak később tumoros eredetű. Mások szerint ez abban az esetben jelentkezik, ha az ízület szomszédságából indul ki a daganat (Terracol és Guibert).

 

Problems of the Conservative Surgery of Laryngeal Carcinoma.

SUMMARY

comprehensive survey is given by the author of the present state of the conservative surgery of laryngeal carcinoma. His aim is to prove te truth of the thesis of modern onkolaryngology that “besides ablastic solutions surgery has to strive for saving the functional qualities of the larynx.”

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés