1962 - 4.szám

Recens fülfolyamat kapcsán végzett facialis-decompressio és tyinpanoplastica

Szerző(k): JAKABFI IMRE dr.
Intézmény: Debreceni Orvostudományi Egyetem Fül-orr-gégeklinikájának (Igazgató: Jakabfi Imre dr. egyetemi tanár) közleménye
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 1962 IV.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A perifériás arcidegbénulás műtéti kezelésében az operációs mikroszkóp új korszakot jelentett. Miehlke nemrég megjelent kitűnő könyve a témát elsősorban sebészi szemszögből tárgyalja — Székely e lapokon közölt összefoglaló tanulmánya viszont, a fülorvos nézőpontjából ad igen jó áttekintést.
A stapes-műtétek, elsősorban stapedectómiák kapcsán, de a tympano- plasticák nágyrészónél is — ahol a manipulatióink döntően a kengyel közvetlen közelében folynak — nem egyszer kényelmetlen közelségbe kerülünk az arcideggel. Akik rendszeresen foglalkoznak microchirurgiával nem egyszer tapasztalhatták, hogy pl. a hátsó hallójáratfal, illetve a csontos dobgyűrű megvékonyításakor, a fúró melegétől 1—2 óráig tartó facialis-paresis lép föl. Természetesen a gyakorlat és a megfelelő technikai felszerelés, ezeket a veszélyeket minimumra csökkentik s az arcideg közelében, illetve magán a faciali- son végzett műtétek, mind nagyobb számban szerepelnek a műtéti statisztikákon.

 

Facials-Decompression and Tympanoplasty Performed in Connection with a Recent Ear-Process.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés