1962 - 1.szám

Kék dobhártyával járó Cholesterines granuloma

Szerző(k): BODÓ GYÖRGY dr.
Intézmény: A Magyar Néphadsereg Egészségügyi Szolgálatának közleménye
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászát 1962 I.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A fülorvos gyakran lát kék színű dobhártyát. A dobhártya kék elszíneződésének a leggyakoribb oka a dobűri vérömleny koponyaalapi törés miatt. Vérömleny keletkezhet a középfül ereinek tágulásából, daganatából és haemophilia következtében is. Ritkán előfordul az, hogy a bulbus jugularis bedomborodik a dobüregbe, ami a dobhártyának kékes elszíneződést kölcsönöz. Ilyen esetben az azonos oldali véna jugularis megnyomásakor a feltelődő bulbus elődomborítja a dobhártyát. Ezt hívják veszélyes kék dobhártyának, mert meggondolatlan paracentézis kellemetlen vérzéssel jár.
Az irodalomban egyre több tanulmány jelenik meg az ún. idiopathikus kék dobhártyáról, melynek hátterében cholesterines granuloma áll. Erről az aránylag ritka jelenségről, melyet idiopathikus haemotympanumnak is neveznek a jelen tanulmányban kívánunk beszámolni.

 

Blue Ear Drum Due to Cholesterin Granuloma.

SUMMARY

The author reports on one case of blue ear drum due to cholesterin granuloma and on two cases of cholesterin granuloma observed in the mastoid. The origin of this kind of granuloma is unknown. Its treatment is based on surgical removal of the granuloma.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés