1961 - 1.szám

A nystagmus túlsúly anatómiai magyarázata*

Szerző(k): POGÁNY ÖDÖN dr.
Intézmény: .Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (Igazgató : Zoltán László dr.) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 7. 1961.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A nystagmus túlsúly az otoneurologiának egy fontos, de kevésbé tisztázott fejezete. Mindenek előtt meg kell állapítanunk, hogy a tonusdifferencia és a nystagmus túlsúly két teljesen különálló jelenség. Le kell azt is szögezni, liogy amikor „nystagmus túlsúlyról” beszélünk nem a régi értelembe vett Kobrák f. „Nystagmus Bereitschaftról” van szó. A Kobrák f. meghatározás azt jelentette, hogy a fej különböző mozgatására egy bizonyos irányba nystagmust tudunk kiváltani, azaz egy latens nystagmust mobilizálunk.
A magyar kifejezést „nystagmus túlsúly” helyesnek tartom. Mikor 1959. októberben ezen témáról Goslarban előadást tartottam, a hozzászólások kapcsán kialakult az a felfogás, hogy a Nystagmus-bereitschaft”-tal való össze- tévesztés elkerülése végett a megfelelő német kifejezés „Richtungsüberwiegen des nystagmus”. A francia nomenclatura (BARBEY) „Nystagmus predominance Unilaterale” szintén fedi a tényeket.
E problémánál mindenek előtt élesen és határozottan körül kell határolni a tonusdifferentia és a nystagmus túlsúly két teljesen különálló és egy nevezőre sehogyse hozható fogalmát. Ez az elkülönítés annál inkább is fontos, mert e téren — az irodalmi adatokat vizsgálva —-, melynek részletezésébe nem bocsátkozom — igen sok ellentmondással és félreértéssel találkozunk.

 

Anatomical Explanation of the Nystagmus Preponderance.

SUMMARY

The author considers the sharp distinction of “tonus difference” and “nystagmus preponderance” to be of greatest importance from the point of view of the discussion of the question. He explains the rise of nystagmus preponderance on anatomical basis by increased or decreased for some reason functional capacity of the unilateral cortico- oculomotric tract. The excitation released by vestibulary resections gets by known anatomical ways to the cortico-oculomotory tracts and so the “nystagmus preponderance” arises.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés