1961 - 1.szám

A konzervatív gégerák-sebészet problémái

Szerző(k): BÁNFAI IVÁN dr.
Intézmény: Pestmegyei Tanács Semmelweis (Rókus) Kórháza Orr-torok-gége-bronchologiai osztályának (Budapest) (Főorvos: Réthi Aurél dr.) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 7. 1961.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A teljes gégekiirtás egy „rettenetesen” csonkító műtét. Aubry—Rouget ez idézetét választottuk referátumunk vezérgondolatának és feladatunknak tekintjük e mondás logikai következtetésének bizonyítását :
A modern gégerák-sebészetnek törekednie kell a gége functioinak megtartására.
Valóban minőségi változást jelent a gégerák kiirtásának módszerei közül a kiterjedt partialis resectiokból a teljes gégekiirtásba való átmenet, hisz előbbi esetben a gége két főfunctioja : a beszéd és a légzés megtartott, míg utóbbiban a kivarrt légcsövön keresztül történő légzés és a gyakran nehezen elsajátított garathang a beteg számára nagy lelki traumát jelent, csökkentértékűség érzetét kelti. Nem térhetünk ki részletesen a teljes gégekiirtás után fellépő psychés változásokra, csak megjegyezni kívánjuk, hogy egyre több közlemény lát napvilágot e témakörben (Berger—Haase, Neuberger, Pietrantoni). Magunk is számos esetben észleljük, különösen az intelligens betegek körében a teljes gégekiirtás utáni személyiségváltozást. Természetesen nem száműzhetjük műtéteink közül a totalexstirpatiot, az esetlegesen jelentkező psychés változás miatt. Klinikai eredményeink és pathologiai vizsgálataink igazolják azonban, hogy bizonyos daganat-localisatiokban a részleges gégekiirtás a total exstirpatiot szükségtelenné teszi.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés