1960 - 1.szám

Új fonetikai tükör (Trioptophon) mint a hallásfogyatékosok beszédnevelésének segédeszköze

Szerző(k): GÖLLESZ VIKTOR és GÁSPÁR ÁRPÁD
Intézmény: A Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola (Budapest) Élettani Tanszékének (vezető: Horváth László dr.) és a Süketnémák Budapesti Nevelő- és Tanintézetének (Budapest) (igazgató : Győrffy Pál) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 6. 1960.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A fonetikai tükrökkel kapcsolatos eszmét a hazai süketnéma oktatás úttörői — külföldi tanulmányútjaik kapcsán — főleg Németországból hozták. Bár a századforduló idején a süketnémák váci intézetében, majd később az összes hazai intézetekben általánossá vált az úgynevezett „fonetikai tükrök” alkalmazása, mégis a rendelkezésre álló régi és újabb hazai szakirodalom igen szegényes a velük való foglalkozást illetően. Ugyanez mondható el a korábbi, de a legújabb külföldi szakirodalommal kapcsolatban is (3.,6.).
A részletes leírás mellőzésével röviden ismertetjük a korábbi hazai fonetikai tükröket, azonban nem a történelmi kialakulásuk, hanem elsősorban az alkalmazhatósági értéküknek megfelelő sorrend szerint.

 

New Phonelical Mirror (Trioptophon) as a Means of Teaching Deafs Speaking.

SUMMARY

The authors describe the more important phonetical mirrors existing at present- and then the new mirror called Trioptophon constructed recently by the authors. The apparatus consists of a tree dimensional mirror and of a sound amplifier device. Field of application : 1. Teaching deafs correct pronunciation, 2. Correction of defects of speach, 3. Teaching and learning of lip-reading, 4. Teaching laryngectomized patients to speak. Fundamental principle of Triptopbon is many-sided demonstration.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés