1960 - 1.szám

Egyszerű eszközökkel megépíthető camera silentáról*

Szerző(k): BODÓ GYÖRGY dr.
Intézmény: A Magyar Néphadsereg Egészségügyi Szolgálatának közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 6. 1960.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Hazánk egészségügyének fejlődésével mind több kórház fülészeti osztályát látják el audiométerrel. A pontos audiometriás vizsgálathoz elengedhetetlen a hallásvizsgáló szoba.
A hallásvizsgáló szobának az a feladata, hogy az audiométer által szolgáltatott hang érzékelését biztosítsa azáltal, hogy a más hangforrásból eredő hangok zavaró hatását megakadályozza.
A hallásvizsgáló szoba tervezésénél az első feladat a külső zajoktól legjobban védett hely kiválasztása volt. Gondoltunk a hallásvizsgáló szobának a pincében, esetleg az épület legfelső emeletén való elhelyezésére. Ezt az elképzelést elvetettük, mert a pincében való elhelyezés esetén vizsgálónkat a nedvességtől és esetleges rágcsálóktól nem tudtuk volna megóvni, továbbá a hallásvizsgálatok lebonyolítását nagyon megnehezítette volna, ha azt nem az osztály területén helyeztük volna el. Az osztályon belül kiválasztottuk azt a helyet, ahol a forgalom és a zaj a legkisebb. Különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a felvonótól távol szemeljük ki a helyiséget. Környező helyiségeket a vizsgáló felépítése után szőnyegekkel borítottuk be a lépések zajának tompítására.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés