1960 - 1.szám

A gége solitaer neurinomája

Szerző(k): BERÉNYI JÓZSEF dr. és SZÖNYI FERENC dr.
Intézmény: A szegedi Városi Kórház Fül-, orr-, gégeosztályának (főorvos: Erdélyi Jenő dr.) és a szegedi Orvostudományi Egyetem Kórbonctani Intézetének (igazgató: Korpássy Béla dr. egyet, tanár) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 6. 1960.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A kórbonctan és a klinikum a neurinomát és a neurofibromát, ill. a neurofibromatosist (Recklinghausen-kór) ma inkább egységesen szemléli. .Míg Recklinghausen az általa leírt daganatot az idegek endo- és perineurinumá- ból származtatta, kötőszöveti eredetűnek tartotta és ezért neurofibromának nevezte, Tripier és Gautier, Held és végül Verocay a daganatot a neuroekto- dermalis eredetű Schwann-sejtekből származtatta és neurinomának nevezte el amely elnevezéssel azonos az angolszász neurilemmoma és a francia Schwannoma (Masson) is. A mai felfogás szerint vegyes daganatról van szó,amelyben mind a Schwann-sejtek, mind az endo- és perineuralis kötőszövet burjánzik, és hol az egyik, hol a másik áll előtérben, nemcsak a különböző esetekben, hanem sokszor ua. esetben is, a daganat különböző helyein. így válik érthetővé pl., hogy a Recklinghausen-kór (továbbiakban : R. kór) egyes csomóin belül, melyek a régi értelemben vett neurofibromaszerkezetet mutatnak, neurinomás részletek találhatók (Zange, v.Albertini, Krücke, Schmincke). Walker a gégeneurinomákra vonatkozóan megállapítja, hogy az eddigi közlések (1947-ig 12 eset) a neurinoma, Schwannoma és neurofibroma kifejezéseket, mint azonos értelműeket használták. A továbbiakban ezeket a daganatokat mi is egységesen, egyetlen daganatféleségnek tekintve, fogjuk tárgyalni.

 

Solitary Neurinoma of the Larynx.

SUMMARY

The authors describe their case of laryngeal neurinoma and give a literary' survey on this subject. The complaints of the 42 years old female patient commenced one and a half year before the operation. Her voice got veiled, speaking tired her and than her voice became successively quite hoarse. The tumor started from the plica ventri- cularis, filled up the left side of the vestibulum laryngis, dislocated the arytenoid cartilage and narrowed down the glottis, compressed the laryngeal ventricle and bulged out downwards the conus elasticus. The growth covered with a hard, intact mucous membrane was of the size of a walnut.
In the material of the Pathologo-Anatomical Institute of the University of Szeged 31Ö cases of laryngeal tumors occurred in the course of 38 years (1922—1959), 146 from theses cases were of a benignant nature. This one case proved to be a neurinoma.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés