1959 - 1.szám

Tüdőtályog bronchologiai vonatkozásai

Szerző(k): MIHÓK GYÖRGY dr.
Intézmény: Budapesti Orvostudományi Egyetem Fül-orr-gégeklinikájának (Igazgató : Varga Oyula dr. egyet, tanár) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 5. 1959.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Amióta mi, fül-orr-gégészek bronchológiai eljárásainkkal a tüdőgyógyászok és tüdősebészek segítőtársai lettünk a tüdőbetegségek diagnosztikájában és therápiájában, mindig gondot okozott nekünk a tüdőtályog konzervatív gyógykezelése.
A tüdőtályog úgyis mint elsődleges, úgyis mint másodlagos, tehát egyéb tüdőfolyamatokat kísérő, követő, vagy éppen befejező betegség, meglehetősen gyakori. Hartwell a Bellevue Hospitalban boncolásra került 6000 esetből 2,4 Mac Kenzie ugyanitt 3,24%-ban mutatott ki tüdőtályogot, mint halálokot. Ezek a számok az antibiotikus korszak előtti időből származnak, és bár a helyzet azóta lényegesen javult, a tüdőtályog ma is igen nagy figyelmet igénylő kórkép.

 

Bronchologic Relationships of Pulmonary Abscess.

SUMMARY

First, the present state of the conservative therapy of pulmonary abscess is discussed, then the apparatus devised by author is depicted. The apparatus allows, along with x-ray control, to find the cavity and to introduce drugs directly in the abscess.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés