1959 - 1.szám

Kísérletes tracheapótlás

Szerző(k): SZÖLLÖSSY LÁSZLÓ dr., RÜLL JÁNOS dr., BAUER MIKLÓS dr. és HÜBNER HEDVIG dr.
Intézmény: A Pécsi Orvostudományi Egyetem Sebészeti Anatómiai és Mütéttani Intézete (Igazgató : Kariinger Tihamér dr.) és Fül-orr-gégegyógyászati Klinikájának (Igazgató : Szekér Jenő dr.) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 5. 1959.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A tracheafal kisebb traumás vagy műtéti defektusainak sebészi zárása megoldottnak tekinthető. A legkülönbözőbb eljárásokat (bőr, fasciaoltványok, rozsdamentes acél, vagy tantalumháló beültetése) alkalmazzák egyenlő sikerrel. A trachea teljes folytonossághiányát, ha ez csak kis szakaszra terjed ki, meg lehet oldani a csonkok felszabadításával és anastomisálásával. Ha azonban a hiány 5—6 porcgyűrűnél nagyobb kiterjedésű, sikeres anastomosis már nem készíthető (Corelli).

 

Hübner: Experimental Replacing of Trachea.

SUMMARY

Large defects of the trachea have been replaced by prothesis simulating the basic structure of the trachea, i. e. by perlone sieve and acrylate rings. Unlike their hopes, the organization of the prothesis did not take place. Defects have been overbridged by a thick tube of connective fissure, in the lumen of which the free prothesis was situated.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés