1959 - 1.szám

A tonsilla palatina atypusos rákja

Szerző(k): RUSSAY GYÖRGY dr.
Intézmény: Az esztergomi Városi Kórház Sebészeti osztály Fül-orr-gégészeti részlegének közleménye (Főorvos: Russay György dr.)
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 5. 1959.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A tonsilla-earcinoma a külföldi nagy statisztikák szerint a rosszindulatú tumoranyag 1—1,2%-át teszi ki, therápiájában változók a nézetek, ezért érdekes esetünkkel kapcsolatban érdemes a témakörrel foglalkozni.
Mint a ráknál általában, a tonsilla-carcinománál is a kezdeti tünetmentesség, a baj késői felismerése oka a therápiai problémáknak és sokszor a sikertelen therápiai kísérleteknek. Korán okoz áttételt s a beteget gyakran csak a rohamosan növekvő nyirokcsomómetastasis viszi orvoshoz. Az esetek nagy részében infiltrative terjeszkedik és átlépve a tonsilla határait okozza az első tüneteket : égés érzését, nyelési fájdalmat a garatban. A therápia egyik fő problémája a korán fellépő metastasisok megszüntetése.

 

Atypical Cancer of the Palatine Tonsil.

SUMMARY

After a short review of up-to-date therapy the cancer of palatine tonsil, an atypical case is reported in which the tumour starting from the lower pole spread into the hypopharynx. Primary tumour and regional metastases were removed and postoperative irradiation was performed. Author believes that this therapy is, as seen from the reported case also, more efficient than conservative radiotherapy.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés