1959 - 1.szám

A tonsilla-kérdés

Szerző(k): JAKABFI IMRE dr.
Intézmény: A Debreceni Orvostudományi Egyetem Fül-orr-gégeklinikájának (Igazgató : Verzár Gyula dr. egyet, tanár) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 5. 1959.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A tonsilla-kérdés évtizedek óta szakmánk egyik központi problémája. Az irodalma világszerte óriási — csak az Egyesült Államokban több mint 100 közlemény jelenik meg évente — s a fül-orr-gégészeken kívül a belgyógyászok, rheumatológusok, vegyészek, fiziológusok és pathológusok is állandóan felszínen tartják a téma megfelelő vonatkozásait.
A szokatlanul „időtálló” nagyfokú érdeklődés több okra vezethető vissza. Korunk halálozási statisztikájában a keringési szervek megbetegedései első helyen állanak — megelőzve a daganatokat és a tbc.-t is. Ha ebből a nagy gyűjtőcsoportból levonjuk a hypertonia és arteriosclerosis következtében bekövetkezett exitusokat — még mindig tekintélyes rész jut a rheumás car- ditisek és következményeiként felfogható mortalitási %-ra. Még jobban kitűnik a kérdés szociális jelentősége, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az acut rheumás carditis az esetek többségében chronikus alakba megy át, s mint chronicus szívizombetegség, illetőleg billentyűhiba, végigkíséri a beteget egész életén át. A billentyűhibában szenvedők, a fiatalon dekompenzáltak százezrei, jóformán kivétel nélkül a rheumás láz, a rheumás endocarditis rokkant j ai.

 

The Tonsil-Prohlem.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés