1958 - 1.szám

Orrvérzések és azok ellátása

Szerző(k): VATHY ISTVÁN dr.
Intézmény: Budapesti Orvostudományi Egyetem Fűl-orr-gégeklinikájának (Igazgató : Varga Gyula dr. egyetemi tanár) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 4. 1958.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Orrvérzések sokféleségével találkozik úgy az általános, mint a szakorvos. Különbség van a fiatalkorban és az idősebb korban jelentkező orrvérzések között. Más természetű az ifluenzával kapcsolatos, mint a hypertoniából eredő vérzés. Más az artériás, mint a vénás ; más a rendszerbetegségből eredő,, mint a tumorból származó vérzés.

 

Epistaxis and its management.

SUMMARY

In the oto-rhino-laryngologic department of Budapest Medical University, the annual number of patients treated for bleeding from nose is about 150. 25—30 of them are admitted to a ward. Of the latter, 4 or 5 display a bleeding, the control of which represents a serious problem. Epistaxes occurring in children and adults are, along with their treatment, discussed, with a special regard to postoperative bleedings. Severe cases i. e. such as bleeding for sevaral days in spite of tamponade from 4 groups.
1. Cases managed inadequately. 2. Bleeding on account of a disease of haemopoietic apparatus. 3. Epistaxis after operations. 4. Bleeding from a tumor. Their management is a problem of internal medicine and surgery.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés