1958 - 1.szám

Antibiotikum kezelésre gyógyult otogen sinus és jugularis thrombosis

Szerző(k): NYíRY ZOLTÁN dr.
Intézmény: A Pestmegyei Tanács Semmelweis (Rókus) Kórháza Fülosztályának (Főorvos: Götze Árpád dr.) közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 4. 1958.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Az antibiotikumok a beteg sikeres gyógyítása révén az orvosi működés számos területén jelentős változást eredményeztek. Míg a therapia kezdetben az empírián alapult, a céltudatos kutatás s a szerzett tapasztalatok alapján ma már nagy mértékben kikristályosodott az antibiotikumok adagolásának módja. A hatásos és eredményes antibiotikus kezelésnek újabban elengedhetetlen feltétele a kórokozóknak és — ha erre idő van — azok antibiotikummal szembeni érzékenységének ismerete. A helytelen, kellő indikáció nélküli kezelés hátránya, hogy egyes baktérium-törzseket resistensekké tesz s ezekkel szemben szükség esetén az antibiotikumok gyógyhatása már nem érvényesülhet. Hátránya az antibiotikus therapiának az is, hogy sok betegség tünetegyüttesét elfedi, megváltoztatja és ezáltal tévútra vezethet.
Ma már szabály, hogy az antibiotikus kezelést csak a diagnosis és lehetőleg a baktérium-féleség megállapítása után kezdjük el. Hogy e szabály be nem tartása milyen tévedésre vezethet közöljük egyik esetünket. A beteg szerencsésen meggyógyult, de az álcázott kórkép félreismerése könnyen az életébe kerülhetett volna.

 

Otogenic Thrombosis of Sigmoid Sinus and Jugular Vein Cured by Antibiotic Treatment without Operation.

SUMMARY

In the reported case antibiotic treatment resulted in the restitution of thrombosis in the sigmoid sinus and the jugular vein, but the suppuration maintained by cholesteatoma still represented a danger. Final restitution was achieved by radical operation removing the primary focus.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés