1957 - 1.szám

Dysostosis cranio-faciális Сruzon abortiv esete

Szerző(k): CZIER BÉLA dr és HALÁSZ IVÁN dr.
Intézmény: Miskolc Városi Kórház Orr-fül-gégészeti osztályának (főorvos: Gzier Béla dr.) és Röntgen osztályának (főorvos: Halász Iván dr.) közös közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 3. 1957.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Az ún. toronyfej, caput turritum, vagy akrocephalia, oxycephalia. Ther- sitesfej, eléggé gyakran észlelt koponyaalaki anomália, amely a hydrocepha- lussaLnem tévesztendő össze. Ezt azért említjük, mert Meitzer és Bartelotti (2) szerint ezen alakváltozás előidézésében a rachitises koponyacsontokra gyakorolt mérsékelt hydrocephalus nyomás is szerepet játszhat. A toronykoponya fejlődési zavarra, nevezetesen a koponyafedőcsontok gyakran még ébrényi korban történő csontvarrat záródására vezethető vissza. Az összes varratok túl korai elzáródása microceplialiát okoz, ha azonban csak egyes varratok záródtak, akkor a koponya a nyitvamaradt irányban pótlólag tágulhat. Ezen mechanismus szerint alakul a csónak vagy scaphocephalus, a túl magas toronykoponya vagy caput turritum, a ferde koponya vagy plagiocephalus.

 

Abortive case of dysostosis craniofacialis Orouzon.

SUMMARY

The patient displayed turricephaly, middle-ear deafness, funnel-shaped contraction of the meatus, underdevelopment of the maxillae, exophthalmus, decoloration of the disks. Authors hold the pattern to be an abortive case of dysostosis craniofacialis Crouzon. Missing symptoms are explained by Bonnevie’s theory.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés