1957 - 1.szám

A hangszalagrákok korai diagnosisának megkönnyítése stroboskopos vizsgálatokkal

Szerző(k): POLYÁNSZKY TIBOR dr.
Intézmény: Az Országos Onkológiai Intézet Fül-orr-gégeosztályának (Főorvos: Dr. Polyánszky Tibor) és a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fül-orr-gégeklinikájának (Igazgató: Dr. Varga Gyula egyet, tanár) együttes közleménye
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 3. 1957.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Speciális eszközöknek a diagnosztika szolgálatába állítása lehetővé teszi, hogy bizonyos esetekben a hangszalagok daganatos megbetegedést1 igen korai stádiumban legyen megállapítható. Л hangszalagok megbetegedésének diagnózisában rendelkezésünkre áll az ariamnaesis, az indirect és direct laryngo- skopia; mint hallható tünet a rekedtség és a Lombard-íéle halláskikapcsolási próba, valamint a fentiekhez társuló stroboskopos vizsgálat. .Már a pontos anamnaesis is legtöbbször igen értékes felvilágosítást ad. Megtudjuk belőle a régóta, .‘1 hónaptól . 1—2 évre visszamenő, gyakran fellépő, megismétlődő rekedtségek időtartamát, amik minden újabb megjelenéskor kissé tovább tartanak, mint előzőleg és egyszerű, localis kezelésekkel szemben makaesab- bak, mint általában véve az esetek nagyszámánál ezt látni szoktuk. Л hangszínnek és hangerőnek a megváltozását egyrészt a betegtől tudjuk, másrészt a Lombard-félé próba felvilágosítást ad arra nézve, hogy a fennálló hangszalag-megbetegedésben mennyi az organikus elem és mennyi a functionalis komponens. Egyszerű, indireel laryngoskopiával a hangszalagoknak mint egésznek főleg csak durvább mozgásai, az abductio és adductio észlelhető. Bizonyos optimális esetekben, mint gyors vibráció, a hangszalagok élrezgése is halványan kivehető. Ahhoz, hogy a hangszalag-test és főleg a széli részek finomabb rezgésviszonyait tanulmányozhassuk, laryngo-stroboskopra van szükségünk, amely a rezgésviszonyok jellegzetességeiről és változásairól felvilágosítást ad.

 

Stroboscopy for the Early Diagnosis of Cancer of the Vocal Cord.

SUMMARY

The essential features of laryngostroboscopy and its use in the early diagnosis of cancers of the vocal cord are discussed. The data of 100 patients are reported. They suffered from chronic catarrh of the vocal cords, pachydermia, nodules, hypertrophic plica vocalis, polyposis, etc. Method of examination and the stroboscopic findings characteristic of the individual vocal cord alterations are depicted. 4 p. c. cancers were found in the group. It seems too high, wherefore percentage should be calculated from a higher number of patients. The application of laryngostroboscopy on a broad basis as a complementary examination is suggested.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés