2011 - 3.szám

Tudnivalók az ízérzésről

Szerző(k): Keresztesi Gáborné OH, Fekésházy Olivia OH, Révész Mónika dr., Krasznai Magdolna dr., Kraxner Helga dr., Kovács Tibor dr1, Szaniszló Kinga dr., Répássy Gábor dr.
Intézmény: Semmelweis Egyetem ÁOK, Fül-, Orr-, Gégészeti-, és Fej-, Nyaksebészeti Klinika (igazgató: Prof. dr. Répássy Gábor) 'Semmelweis Egyetem ÁOK, Neurológiai Klinika (igazgató: Prof. dr. Bereczki Dániel), Budapest
Lapszám: 2011; 57 (4): 194-200.

ÖSSZEGZÉS:

A szerzők áttekintik az ízérzést, mint komplex folyamatot. Foglalkoznak a nyelv és az ízlelőbimbók anatómiájával, az ízlelőszemölcsök beidegzésével, valamint az azt beidegző idegek lefutásával és annak agyi központjaival. Leírják az ízlelés funkcióját és a különböző ételek egymásra gyakorolt hatásait. Tárgyalják az alapízek fogalmát, köztük a régóta elfogadott négy alapízt: az édes, sós, keserű és savanyú ízt, és kitérnek a vitatott három új alapízre: az umamira, a zsírra és a vízre. Beszélnek az ízérzés mérésének módszereiről. Részletezik az ízérzés funkciózavarait, a különböző szinteket, amelyeken a zavarok előfordulhatnak, és a különböző ágenseket, amelyek ezeket a zavarokat okozhatják. Ösz- szefoglalják azokat a betegségeket, ahol az ízérzésnek differenciáldiagnosztikus szerepe lehet, mint pl. az egyes hiányállapotok (E-, B,-vitamin és cinkhiány), az influenza, a HIV a diabetes mellitus és a myasthaenia gravis.

 

About the complexity of tasting

SUMMARY:
This is a review article on the complexity of tasting. It summarizes the anatomy of the tongue and the papillae, the innervation of the taste buds and the pathway of the innervating nerves to the upper centrals. The function of taste and the interactions between different components in food are also surveyed. The basic taste modalities are discussed; those are the four main taste modalities sweet, salty, sour, bitter, which are already acknowledged. The more controversial three new taste modalities are also summed up: umami, fat and water. The diagnostic methods are also gathered. Various types of functional disorders, different levels where disorders can take place, and different agents, which can cause disorders, are detailed. Various diseases where tasting might have a differential diagnostic role - state of deficiency (Vitamin E, B, and zinc deficiencies), influenza, HIV diabetes mellitus and myasthenia gravis - are summarized.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés