2009 - 1.szám

A postterápiás oropharyngealis dysphagia kezelése a nyelés terápiát korszerűsítő reológiai módszer segítségével

Szerző(k): Mészáros Krisztina dr., Varga Zsuzsa1, Kárpáti Péter2, Ábrányi Ágnes3, Hacki Tamás dr.4, Remenár Éva dr., Kásler Miklós dr., Czigner Jenő dr.D
Intézmény: Országos Onkológiai Intézet, Fej-nyak-állcsont és rekonstrukciós Sebészeti Osztály (Mb. Osztályvezető: Dr. Boér András) ’Semmelweis Egyetem, Dietetikai Tanszék (Tanszékvezető: Prof. Dr. Szabolcs István) 2Anton Paar Firma 3Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 4Regensburg! Egyetem, Foniátríai é s Pedaudiológiai Klinika (Tanszékvezető: Prof.Dr.Hacki Tamás) sSzegedi Tudományegyetem, Fül-Orr-Gégészeti é s Fej-Nyaksebészeti Klinika (Tanszékvezető: Prof. Dr. Jóri József)
Lapszám: 55 (I), 2009

 

ÖSSZEFOGLALÁS: Bizonyos fajta parciális gégeműtétek (pl. szupraglottikus rezekció) után, illetve a nem sebészi primer daganatkezelés mellékhatásaként a szervmegtartás előnyei mellett egyes funkciók sérülhetnek. A gége megtartása (a total laringektómia elkerülése) következtében a beteg beszédképessége megtartott, de a nyelésfunkció sérül, különösen, ha a rezekció a nyelvgyökre is kiterjedt. A kialakult oropharyngealis dysphagia aktív kezelése szükséges. Ennek egyik fontos eleme annak az étrendnek a meghatározása, mely a megfelelő folyadék-, energia- és tápanyag- tartalmon túl, olyan reológiai tulajdonságokkal rendelkezik, mely lehetővé teszi a beteg aspirációmentes per os táplálását. Közleményükben a szerzők a posztoperatív oropharyngealis dysphagia klinikumát mutatják be. 330 parciális gégerezekción, illetve egyéb műtéti és nem sebészi fej-nyaki tumor kezelésén átesett betegen, a jelentős arányban szükséges nyelésterápia továbbfejlesztésének fontos módszeréről számolnak be. Meghatározták, hogy a videoendoszkópos illetve a radiológiai nyelési vizsgálat során aspirációmentesen lenyelt próbaételnek melyik, a beteg számára biztonsággal fogyasztható ételfajta felel meg. Elkészítették egyfelől a próbaétel, másfelől a tápláláshoz használt étel viszkozitásának meghatározását, ezek összehasonlítását és standardizálását. Mindezt kiegészítették a kereskedelmi forgalomban kapható élelmiszerek, az általuk elkészített különböző sűrűségű ételek, valamint ismert receptúrájú ételek viszkozitásának megmérésével. Minthogy a kialakult nyelészavar egyénileg rendkívül különböző, az oropharyngealis defektus fokától és a táplálék konzisztenciájától függően, ez a módszer alkalmas arra, hogy a nyelésterápia dietetikai szakaszát individualizáljuk.

SUMMARY: Following some forms of partial laryngectomy (eg. supraglottic resection) or non-surgical anticancer therapies the organ sparing treatment is hindered by loss of special functions. The organ sparing operation (by avoiding total laryngectomy) maintains the patient’s ability to speak. However the swallowing may be harmed, especially if the resection extends to the base of tongue. The established oropharyngeal dysphagia needs active treatment. One very important factor in the treatment regimen is to determine the appropriate diet for the patient, which provides correct fluid, energy, vitamins, etc. intake as well as features rheological properties that allow the patient’s feeding without the risk of aspiration. The authors present the clinical characteristics of the posttreatment oropharyngeal dysphagia based on the medical history of 330 patients who had undergone partial laryngectomy or other types of head and neck cancer treatment. They then discuss the method of enhanced swallowing therapy that is needed in high proportions of the patients. They assessed by video-endoscopy and fluoroscopic swallowing examinations, which kind of food is safe for the patient namely what he or she could swallow without aspiration. They studied, compared and standardized the viscosity of the test foods and also of the real food prepared according to the patient’s needs based on the swallowing examination. In addition they measured the viscosity of some commercially available foods, the home made foods of different density, and some dishes made according well known recepies. Knowing that difficulty on swallowing may be very different in each patient, depending on the extent of the oropharyngeal lesion and the density of the food, it is important to individualize the dietetical phase of the swallow therapy. The discussed method is suitable to accomplish that.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés