2005 - 4.szám

A sinus piriformis - SP - korai tumorainak funkcionális sebészete

Szerző(k): Élő János dr.
Intézmény: Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórháza Fül-Orr-Gége és Fej-nyaksebészeti Osztály (főorvos: Balatoni Zsuzsa dr.)
Lapszám: 51 (4), 2005

ÖSSZEFOGLALÁS:

A hypopharynx - Ну - daganatait az onkológusok a kifejezetten malignus tumorok közé sorolják. A legtöbb Hy karcinoma rejtett elhelyezkedése és a kezdeti tünetek hiánya vagy a bizonytalan panaszok miatt csak az előrehaladott stádiumban - gyakran a manifest nyaki metastasis észlelésekor - kerül felismerésre. A régió speciális anatómiai és funkcionális sajátságai a rákok magas malignitási foka és 3 dimenziós terjedése magyarázza, hogy ritkán lehetséges a konzerváló, a gégét vagy egy részét és funkcióját megőrző műtét. A jelen közlemény az SP korai, főleg TI-es, esetenként T2-es daganatainak diagnosztikai és terápiás kérdéseit tárgyalja. Nem tér ki az algarat hátsó faláról és a retrocricoid régióról kiinduló tumorokra. Az irodalmi adatok és saját eredményeink bizonyítják a korai SP rákok funkcionális műtétéinek létjogosultságát.

SUMMARY

The hypopharynx - Hy - cancers are considered as „supermalignant tumors”. Most of the PS cancers - due to the hidden location and lack of symptoms in early stage - are advanced at the time of diagnosis with manifest neck nodes. The Hy itself has special morphological and functional conditions contributing considerably to the tree - dimensional spred of high grade cancer cells. That is why tumors in this location rarely meet the criteria for conservation surgery with partial preservation of larynx. This article is dealing with early cancers involving the lateral or medial wall of PS. The functional and survival results are acceptable and prove, that the conservation surgery of early SP cancers has reason for existence.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés