2004 - 2.szám

Nyelvgyök, garat, gége és algarati vérzések transzoralis csillapítására szolgáló módszerek és műszer kísérletes kialakítása

Szerző(k): Lichtenberger György dr.
Intézmény: Szent Rókus Kórház és Intézményei, Fül-orr-gégészeti, és Fej-nyaksebészeti Osztály (főorvos: Lichtenberger György dr, egyetemi m. tanár)
Lapszám: 50 (2), 2004

ÖSSZEFOGLALÁS:

A vérzéscsillapítás a transzoralis, endoszkópos sebészi beavatkozások során számos esetben nehezen megoldható feladatot jelent. Szerző egy új eljárást alakított ki kadáver és modellkísérletek során, amely megkönnyíti a mandulaműtétek kapcsán és a nyelvgyökön végzett sebészi beavatkozások utáni vérzéscsillapítást. Az új eljárással és az új „ligatúra-sutura” műszerrel a mesopharynxban az erek, illetve a diffúzán vérző területek alatti átöltés egyetlen mozdulattal elvégezhető. Ez a technika alkalmazható a supraglottikus régió, a hypopharynx és a gége műtétéinél is, bár ezeken a területeken alkalmazása bizonyos fokig korlátozott. Az új technika és „ligatúra-sutura” műszer más sebészi beavatkozásoknál is sikerrel alkalmazható, mert használata egyszerű, biztonságos és a műtött területen nem maradnak idegentestként megjelenő mikroklipszek.

SUMMARY

During transoral, endoscopic surgery may occur problems by achieving haemostasis, which are difficult to overcome. Author developed a new method in cadaver and model experiments to manage these difficulties on a simplified way after tonsillectomy and surgery on the tongue-base. By using this new procedure and new „Ligature-suture” device it is possible to pass a suture under a blood vessel or under diffuse areas of bleeding of the mesopharynx with a single movement. This technique may also be applied to operations in the supraglottic area, in the hypopharynx and in the larynx, although its use here may be more limited. This new technique and the „Ligature-suture” device can successfully be applied in other fields of surgery as well, as its use is simple, safe and the need for micro clips is reduced.

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés