1998 - 4.szám

A mesterséges táplálás formái és időzítése a fej-nyaksebészetben

Szerző(k): Horváth Emília dr., Élő János dr., Taller András dr.*, Harsányi László**
Intézmény: Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórház, Fül-Orr-Gége, Fej-Nyaksebészet (főorvos: ElőJános dr, c. egyetemi tanár), *Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórház, II. Belgyógyászat (főorvos: Iliás Lajos dr.), **Semmeluieis OTEI. Sebészeti Klinika (igazgató: Flautner Lajos dr., egyetemi tanár)
Lapszám: 44. ÉVFOLYAM 1998. 4.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A szerzők áttekintik a mesterséges táplálás fej-nyaktumoros betegeken lehetséges formáit és alkalmazásuk lehetőségeit. Megállapítják, hogy az enteralis táplálás - ahol lehetséges - előnyben részesítendő a parenteralis táplálással szemben, mert közelebb áll az élettani folyamathoz, hatékonyabb, biztonságosabb és a teljes parenteralis táplálással összehasonlítva lényegesen olcsóbb. Amennyiben a betegek per os táplálkozásra képesek, általános állapotuk javítása céljából kiegészítő enteralis táplálást, ha táplálkozásra képtelenek vagy a postoperativ időszakban per os nem táplálkozhatnak, teljes enteralis táplálást javasolnak. Tartós, várhatóan három hétnél tovább tartó kiegészítő és teljes enteralis táplálásra elsősorban percutan endoscopos gastrostomát (PEG) alkalmaznak. 149 beavatkozás során összegyűjtött tapasztalataikat ismertetik, különös tekintettel a behelyezéssel kapcsolatos technikai újításokra és a használat során észlelhető szövődményekre.

 

Forms and timing of artificial feeding in head and neck surgery

SUMMARY

The authors review the forms of artificial feeding and their potential in treating patients with head or neck tumors. They establish that enteral feeding is preferable to parenteral feeding - whenever possible - because it is closer to the natural physiological process, more efficient, safer and compared to complete parenteral feeding, it is considerably cheaper. They propose complementary enteral feeding for improving the general condition of patients who are capable of oral food intake. For patients not capable of food intake or may not take food orally in the postoperative period, complete enteral feeding is proposed.
Whenever possible they use percutaneous endoscopic gastronomy (PEG) for prolonged complementary and complete enteral feeding. The authors report their experiences from 149 interventions, with special attention to technical innovations in insertion and complications arising during usage.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés