1984 - 1.szám

Carotis sinus hyperaesthesia electronystagmographiás vizsgálata

Szerző(k): SPELLENBERG SÁNDOR dr.* és CSÁTHY ANNA dr.
Intézmény: Fővárosi János Kórház-Rendelőintézet Fül-orr-gégeosztálya (főorvos: Götze Árpád dr.) és Budai Hallásgondozó (főorvos: Spellenberg Sándor dr.)
Lapszám: Fül-orr-gégegyógyászat 30. 38 - 42 . 1984.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A szerzők egy carotis sinus hyperaesthesia cerebralis típusában szenvedő nőbeteg esetét ismertetik. A cerebrális típus ritka kórkép, electronystagmographiás vizsgálatról a rendelkezésre álló otoneurológiai irodalomban adatot nem találtak. Az eset azért tanulságos, mert alátámasztja azt a feltevést, miszerint a sinus carotis reflexiv centrumának fokozott ingerlékenysége, izgalmának szokatlanul erős irradiatiója a vasomotor és a corticalis területekre játszik döntő szerepet. így érthető, hogy az electronystagmogram a carotis enyhe kompressziójakor centrális típusú vestibularis laesiót provokált, mégpedig a medulla oblongata vestibularis magterületének szintjén, de az afferentatio nem terjedt a fasc. long, mediális irányába, és nem írradiált a vestibulo-cerebellaris pálya felé sem. Direkt vasomotor hatásról lehet szó.

 

Electronystagmographic examination of the carotid sinus hyperesthesia.

SUMMARY

The case of a woman patient is described who suffered from the cerebral type of carotid sinus hyperesthesia. Cerebral type is a rare clinical picture data concerning the electronystagmographic examinations were not found in the available otoneurological literature. This case is of interest as it supports the reflexive center of the carotid sinus, the unusual strongirradiation of its irritation to the vasomotor and cortical region plays a decisive role. It is thus understandable that In case of the slight compression of the carotid the electronystagmogram provoked a vestibular lesion of central type at the level of the vestibular nuclei region of the medulla oblongata. The afferentation did nospread In the direction of the fasc. long, medialis and did not irradiate to the vestibulo-cerebellar tract either. Direct vasomotor effect may play a role.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés