1977 - 4.szám

A saccus endolymphaticus korai decompressiója, meggondolások és 3 év műtéti eredményei*

Szerző(k): 1. KAUFMAN ARENBERG dr.* *
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 23. 239-248. 1977

ÖSSZEFOGLALÁS:

35 betegnél saccus endolymphaticus decompressiót végeztek és műanyag billentyű segítségével a saccus endolymphaticust a mastoid üregébe drainálták. A műtét eredményét a beteg által kitöltött kérdőív, valamint a prae- és postoperativ hallásvizsgálat alapján értékelték.
Az eredményeket az Amerikai Ophtalmologiai és Otolaryngologiai Akadémiájának (AAOO) előírásai szerint határozták meg. A 35 beteg közül nyolcnál a glycerin teszt negatív volt és ezeknél a műtét hatástalan volt (p < 0,001). A glycerin teszt pozitív volt 27 beteg esetében, ezeknél a műtét 70,4%-ában megszűnt a szédülés, tehát összességében 88,9%-ban javult. A szédülés 11%-ban megmaradt. A hallás 59,2%-ban javult és 18,5%-ban stabilizálódott, vagyis 77,7%-ban a halláseredmény kedvező volt.
A betegek 85,2%-a a halláseredménnyel meg volt elégedve. A többi beteg közül egynek a szédülése megszűnt, de a hallása romlott (4%), két beteg szédüléses periódusai megmaradtak és egy beteg esetében az AAOO előírásai szerinti megfigyelési idő túl rövid volt.
Ezek a megfigyelések azt mutatják, hogy a saccus endolymphaticus decompressio és a műanyag billentyűvel a saccus és a mastoid között létrehozott összeköttetés hatásos eljárás a glycerin tesztre reagáló betegek hallásának a megőrzésére vagy javítására, illetve szédülésének a kezelésére.

 

Endolymphatic Sac Surgery.

SUMMARY

Thirty-five patients underwent endolymphatic sac decompression and drainage procedure with a silastic sac-mastoid shunt. The results were based on a subjective questionnaire filled out by the patient, and analysis of preoperative and postoperative audiometric studies. The data were computed by the standars for end result reporting of the American Academy of Ophtalmology and Otolaryngology (AAOO).
Of the 35 patients, eight had negative glycerol test and did not benefit from surgery (p < 0,001). Of the 27 patients with positive glycerol tests, 70,4% had no further vertigo, and 18,5% had decreased frequency or severity of vertiginous attacks; an overall relief of vertigo in 88,9%. Eleven percent had persistence of vertigo. Hearing was improved in 59,2% and stabilized in 18,5%, i.e., and overall good hearing results in 77,7% of the cases.
Subjectively, 85,2% of patients were statisfied with the hearing results of their surgery. Of the remaining patients, one had absence of vertigo and hearing deterioration (4%), two had persistent vertiginous spells, and in one the follow-up peiod was too short by AAOO criteria. These observations indicate that endolymphatic sac decompression and drainage surgery with a silastic sac-mastoid shunt is an effective means for both conservation of improvement of hearing as well as relief of vertigo in those patients with a positive glycerol test.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés