1976 - 1.szám

Nekrotizáló (malignus) otitis externa szövődményeként kialakult pseudomonas sepsis

Szerző(k): HECKENAST OTTÓ dr. és VÁGFALVY ILONA dr.
Intézmény: A Központi Állami Kórház és Rendelőintézet (Budapest) Fül-orr-gégeosztálya (főorvos : Heckenast Ottó dr.) és I. Beloszálya (főorvos : Nagy Gyula dr.)
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 22. 14-18. 1976.

ÖSSZEFOGLALÁS:

Szerzők beszámolnak gyógyult, pseudomonas sepsissei szövődött nekrotizáló (malignus) otitis externa esetükről. Ismertetik a kórképet, áttekintik az irodalmat és felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenleg még több, mint 50%-os mortalitás csak a diagnózis minél koraibb felállításával, minél radikálisabb műtéti terápiával, gondos belorvosi észleléssel és kezeléssel csökkenthető. Részletesen tárgyalják mindazokat a problémákat, melyeket a megfelelő gyógymód megválasztása ill. alkalmazása jelent, mind a műtétek, mind a gyógyszerkombinációk, azok mennyisége és az adagolás tartama szempontjából.

 

Pseudomonas sepsis, developed as complication оf necrotizing (malignant) otitis externa

SUMMARY

A healed case of necrotizing (malignant) otitis externa, associated with pseudomonas sepsis, is reported. After the review of the literature the condition is discussed in detail and it is pointed out that the mortality of more than 50% may be reduced only with early diagnosis, radical surgical therapy and careful observation and treatment by the internist. The problems of the choice and the use of the suitable method are discussed in detail, considering the surgical interventions, the drug combinations, their quantity and the duration of their administration.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés