1969 - 1.szám

Phenylecetsav-anaesthesiával nyert tapasztalataink a bronchooesophagologiában

Szerző(k): MIHÓK GYÖRGY dr. és SITKÉRY IVÁN dr.
Intézmény: A Budapesti Orvostudományi Egyetem Fül-orr-gégeklinikája (igazgató: Révész György dr. egyetemi tanár) és I. sz. Sebészeti Klinikája (igazgató: Rubányi Pál dr. egyetemi tanár)
Lapszám: Fül-Orr-Gégegyógyászat 16. 156-158. 1969.

ÖSSZEFOGLALÁS:

A mind gyakrabban végzett tüdő- és nyelőcsőműtétek egyre növekvő feladatot rónak a bronchooesophalogiára is. Ezek a vizsgáló módszerek helyi érzéstelenítésben is jól elvégezhetők, de a legjobb érzéstelenítés sem képes a teljes fájdalommentességet, a garat- és a köhögési reflex tökéletes kikapcsolását, valamint a pszichés kímélést biztosítani. A biztonságos általános érzéstelenítési eljárások kialakulása megteremtette a feltételt ezek bronchooesophagologiai alkalmazásához is.

 

Anesthesia produced by phenyl-acetic acid — the authors’ experiences in the broncho-esophagology.

SUMMARY

The use of Epontol-Succinyl, a narcotic of ultra-short action, in the broncho-esopha- gological practice is discussed by the authors. The imperfections of the various intravenous barbiturate preparations so far used are enumerated and the authors’ experiences made in 147 esophagoscopies and in 97 bronchoscopies — performed in Epontol- Succinyl narcosis —are reported. The exact technique of the Epontol-Succinyl narcosis is described.

 

A teljes tartalom elolvasásához bejelentkezés szükséges! Bejelentkezés